. Ma Zsófia napja van.
„Debütált a BORgona”
2021-08-21 21:18:19
„Debütált a BORgona”

„Debütált a BORgona”

Egy unikális hangszer debütált a Villányi borvidék jóvoltából a Siklósi Várban, boros palackok felhasználásával a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. „Cross Border Wine Routes 2.” pályázati forrásának  felhasználásával  készült  BORgona.
 
A Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. 2019. tavaszán nyújtott be pályázatot egy bor-utak közötti együttműködésre épülő határon átnyúló projektre, amelyet a horvátországit Krizevci Önkormányzatával közödsen nyújtott be  a Villány-Siklósi Borút Egyesület és a Krizevci -Kalnik-Orehovec Borút, ez utóbbi  szakmai programjához csatlakozva. A „Cross Border Wine Routes 2”  nevet viselő projekt sikerrel vette az akadályokat, az elnyerte a támogatás felhasználásával, amelynek egyik kiemelt attrakciófejlesztési eleme egy nem mindennapi hangszer, a BORgona megépítése volt.
 
A BORgona ötlet eredeti gazdája nem más, mint a Siklósi Vár kapitánya, Szentgyörgyváry Péter. A sikeres tendert követően a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra tulajdonosa, Budavári Attila  iránymutatása mellett kezdődött el  a közös munka. A komoly tervezési szakaszt követően számos kihívással kellett szembenézni az orgonaépítő mestereknek, míg a végleges hangszer elkészült, ami tulajdonképpen egy klasszikus orgona, amelynek a különlegessége, hogy az egyik sípsor kisebb-nagyobb boros palackokból áll. Ezeket szintén behangolták,, teljesen egyedi hangzást adva ezzel a hangszernek, egy pánsípot megidéző hangon szólal meg.

Balatoni Sándor Junior Prima díjas orgonaművész, zeneszerző is  részt vett  a hangszer megalkotásában, akit olyannyira megihletett az egyedi instrumentum, hogy „Terroir du Villány” címmel 6 tételes - Terroir du Villány;  Rozé; REDy; Pinot Noir; Cabernet Franc és végül a Cuvée -  zeneművet komponált, aminek az ősbemutatójára a  hangszert bemutató rendezvényén a Siklósi Vár  belső udvarán került sor.

A maga nemében egyedülálló hangszer a tervek szerint negyedévente egy-egy kiemelt esemény alkalmával szólal meg. A Siklósi Vár Kápolnájában helyezik el, ahol megfelelő óvintézkedések mellett lesz majd látható. A BORgonát  a nagyközönség a Villány-Siklósi Borút és a Pécsi Férfikar Alapítvány által szervezett Európai Bordalfesztivál keretében hallhatja először, majd új otthonában, a Siklósi Vár kápolnájában egy adventi koncert keretében szólal meg ismét.
(fotó: Bánszegi Rebeka)

Utoljára frissítve: 2021-08-21 21:19:44

További híreink
Öt nap a tánc jegyében
Szabadtéri tánc-kavalkáddal indul a Tánctalálkozó Pécsett, a Színház téren
2021-09-16 02:55:35, Hírek, Környezetünk Bővebben
Fiesta-hangulat költözik a Pécsi Galériába
Még soha nem mutatkozott be Magyarországon egyszerre ennyi latin-amerikai művész, mint most Pécsett.
2021-09-15 21:33:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Példaértékű pécsi összefogás a rákgyógyításért
A „Fuss a rákgyógyításért!” jótékonysági futóversenyt 2021-ben is a Pécsi Tudományegyetem Sportirodája szervezte meg. Idén az Eurakvilo Gyermek-onkológiai és Gyermek-hosp...
2021-09-13 20:58:58, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hat napon át - szeptember 14. és 19. között- a hazai irodalom fővárosává lép elő Pécs.
Bővebben >>