. Ma Márk napja van.
Dél-Mezőföld ritkaságai a hangyaboglárkák
2019-09-03 22:22:05
Dél-Mezőföld ritkaságai a hangyaboglárkák

Dél-Mezőföld ritkaságai a hangyaboglárkák

Mostanában repülnek a Dél-Mezőföld ritkaságai, a hangyaboglárkák

A boglárkalepke-félék apró termetükről és szárnyuk általában kék színéről könnyen felismerhetők. Hazánkban számos fajuk él, melyek közül öt faj a speciális életstílusú hangyaboglárkák közé tartozik.

 

A hangyaboglárkák sajátossága, hogy petéiket minden faj kizárólag egyetlen növényfaj virágaiba teszi, így élőhelyük is kizárólag a gazdanövény élőhelyéhez kötött, azaz velük szoros kapcsolatban élnek. További érdekességük, hogy a kikelt lepkehernyók egy idő után a talajra ereszkednek, ahonnan a fajra specializálódott vöröshangyák a bolyukba viszik őket. A hernyók ezután a boly belsejében élik tovább életüket.

Egyes fajok a hangyák petéivel táplálkoznak – ilyen faj például a vérfű hangyaboglárka. Másokat úgy etetik a hangyák, mint a saját lárváikat – erre példa a szürkés hangyaboglárka. A vérfű hangyaboglárka az őszi vérfű, a szürkés hangyaboglárka a védett kornistárnics virágaiba petézik. Mindkét növényfaj a Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet homokbuckái között meghúzódó ritka lápréteken tenyészik. E növényfajok virágzása augusztus végére, szeptember elejére esik, ezért lepkéik is ebben az időben repülnek.

A Dél-Mezőföldön nyár végére kiszáradó, kis kiterjedésű kékperjés lápréteket találunk, melyek mára a teljes eltűnés szélére sodródtak. Az egyre melegebb nyarak miatt egyre hosszabb időre kiszáradnak, talajvizük egyre mélyebbre húzódik. Ennek következtében, elsősorban a tájidegen bolygatott kultúr-erdőkből meginduló gyomosodás hatására özönfajok szorításába kerülnek.

A túltartott vaddisznóállomány túrásaival a sokszor mindössze fél hektár, vagy még kisebb kiterjedésű élőhelyeket teljesen tönkreteheti, mivel a túrás helyén megindul a gyomfelverődés. Az özönfajok kiszorítják az őshonos növényfajokat, így a hangyaboglárkák törpepopulációinak is meg vannak számlálva az órái. Sajnos ezen kis kiterjedésű láprétek fenntartása a legtöbbször szinte megoldhatatlan megközelítésük miatt nehézkes, vagy egyáltalán nem megoldható. Aki esetleg augusztusban is túracipőt vesz és felkeresi a tájvédelmi körzet ezen területeit, sok érdekes és ritka lápréti növény- és állatfajjal találkozhat. Ha szerencséje van, a mostanság petéző vérfű- és szürkés hangyaboglárkákat is megcsodálhatja. Mindkét lepke hazánk ritka, védett, veszélyeztetett faja, természetvédelmi értékük egyedenként 50.000 Ft.

(forrás:DDNP)

Utoljára frissítve: 2019-09-03 22:36:20

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pia, drog, függőségek. Bár a probléma minden esetben összetett, a legújabb kutatások szerint a háttérben ADHD ...
Bővebben >>