. Ma Zsófia napja van.
Diagnosztizálás high-tech módon
2021-07-24 20:19:09
Diagnosztizálás high-tech módon

Diagnosztizálás high-tech módon

A  Pécsi Tudományegyetem Szívgyógyászati Klinikáján végrehajtott  fejlesztésnek köszönhetően jelentősen lerövidül a vizsgálatok és a műtétek elvégzésére a várakozási idő.

A Szívgyógyászati Klinika regionális kardiológiai és szívsebészeti centrumként a nap 24 órájában folyamatosan látja el a dél-dunántúli régió szívbetegeit, évente átlagosan 7500 fekvőbeteget,  a kardiológiai szakambulancián  pedig ezen idő alatt 47.000 vizsgálatot végeznek el. A koronavírus járvány, és annak szívgyógyászati szövődményei jelentősen megnövelték a kardiovaszkuláris akut és krónikus betegek számát. A COVID-19 akut, mellék és utóhatásaként létrejövő esetek, így többek között az infarktus zavartalan és folyamatos ellátása érdekében pályázott a klinika az ultramodern készülékek beszerzésére, amelyen sikerrel szerepeltek, ugyanis azok megvásárlását több mint 580 millió forinttal támogatta a Pénzügyminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Operatív Törzs a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából is hozzájárult a költségekhez.

A pályázati  források felhasználásával a klinika úgynevezett Hybrid Laborját - műtőként és vizsgálóhelyiségként egyaránt használt  - felújították, ide került az a vadonatúj, magas technikai színvonalat képviselő röntgenkészülék, ami a korábbinál még precízebb, pontosabb képet ad a betegek állapotáról.  Ezzel a high-tech költözött be  vele a pécsi szívklinikára, ugyanis a készülék „körbelebegi” a pácienst annak érdekében, hogy valamennyi erének, valamint szívének állapotáról képet kaphasson az orvosi stáb. Ráadásul mindezt a lehető legkisebb sugárterhelés mellett teszi meg. A hybrid műtő új lehetőségeinek köszönhetően még nagyobb  számban  végezhetik el a fő verőéren keresztül behelyezett műbillentyű beültetéseket is.

A fejlesztések keretében a klinika elektrofiziológiai laborját is alkalmassá tették  a betegek invazív elektrofiziológiai ellátására, valamint a pandémia szövődményeként gyakori előfordulású szívritmuszavar kezelésére.

Utoljára frissítve: 2021-07-24 20:19:32

További híreink
Öt nap a tánc jegyében
Szabadtéri tánc-kavalkáddal indul a Tánctalálkozó Pécsett, a Színház téren
2021-09-16 02:55:35, Hírek, Környezetünk Bővebben
Fiesta-hangulat költözik a Pécsi Galériába
Még soha nem mutatkozott be Magyarországon egyszerre ennyi latin-amerikai művész, mint most Pécsett.
2021-09-15 21:33:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Példaértékű pécsi összefogás a rákgyógyításért
A „Fuss a rákgyógyításért!” jótékonysági futóversenyt 2021-ben is a Pécsi Tudományegyetem Sportirodája szervezte meg. Idén az Eurakvilo Gyermek-onkológiai és Gyermek-hosp...
2021-09-13 20:58:58, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A szakmai rendezvény ebben az évben Magyarország nyugati felén látogatott meg hat meghatározó élelmiszeripari ...
Bővebben >>