. Ma Auguszta napja van.
Diagnosztizálás high-tech módon
2021-07-24 20:19:09
Diagnosztizálás high-tech módon

Diagnosztizálás high-tech módon

A  Pécsi Tudományegyetem Szívgyógyászati Klinikáján végrehajtott  fejlesztésnek köszönhetően jelentősen lerövidül a vizsgálatok és a műtétek elvégzésére a várakozási idő.

A Szívgyógyászati Klinika regionális kardiológiai és szívsebészeti centrumként a nap 24 órájában folyamatosan látja el a dél-dunántúli régió szívbetegeit, évente átlagosan 7500 fekvőbeteget,  a kardiológiai szakambulancián  pedig ezen idő alatt 47.000 vizsgálatot végeznek el. A koronavírus járvány, és annak szívgyógyászati szövődményei jelentősen megnövelték a kardiovaszkuláris akut és krónikus betegek számát. A COVID-19 akut, mellék és utóhatásaként létrejövő esetek, így többek között az infarktus zavartalan és folyamatos ellátása érdekében pályázott a klinika az ultramodern készülékek beszerzésére, amelyen sikerrel szerepeltek, ugyanis azok megvásárlását több mint 580 millió forinttal támogatta a Pénzügyminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Operatív Törzs a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából is hozzájárult a költségekhez.

A pályázati  források felhasználásával a klinika úgynevezett Hybrid Laborját - műtőként és vizsgálóhelyiségként egyaránt használt  - felújították, ide került az a vadonatúj, magas technikai színvonalat képviselő röntgenkészülék, ami a korábbinál még precízebb, pontosabb képet ad a betegek állapotáról.  Ezzel a high-tech költözött be  vele a pécsi szívklinikára, ugyanis a készülék „körbelebegi” a pácienst annak érdekében, hogy valamennyi erének, valamint szívének állapotáról képet kaphasson az orvosi stáb. Ráadásul mindezt a lehető legkisebb sugárterhelés mellett teszi meg. A hybrid műtő új lehetőségeinek köszönhetően még nagyobb  számban  végezhetik el a fő verőéren keresztül behelyezett műbillentyű beültetéseket is.

A fejlesztések keretében a klinika elektrofiziológiai laborját is alkalmassá tették  a betegek invazív elektrofiziológiai ellátására, valamint a pandémia szövődményeként gyakori előfordulású szívritmuszavar kezelésére.

Utoljára frissítve: 2021-07-24 20:19:32

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Egyetemi Borbirtok és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködése új szintre lép.
Bővebben >>