. Ma Auguszta napja van.
Díjeső hullott a PTE Zsolnay Vilmos Fúvószenekarára
2019-02-18 21:42:20
Díjeső hullott a PTE Zsolnay Vilmos Fúvószenekarára

Díjeső hullott a PTE Zsolnay Vilmos Fúvószenekarára

A Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézetének fúvószenekara, a Zsolnay Wind Orchestra elnyerte a Prágai Nemzetközi Fúvószenekari Verseny szinte valamennyi díját.


A PTE Zsolnay Vilmos Fúvószenekar (ZsWO) a 21. Prágai Nemzetközi Fúvószenekari Fesztiválon  kategóriájában legjobb lett, a kötelezően előadandó mű legjobb interpretációját tudhatja magáénak, valamint a teljes verseny legjobb zenekarának a díját, azaz a nagydíjat is megkapta.


A zsűri szóbeli értékelésében kiemelte, a Zsolnay Wind Orchestra volt az egyetlen, amelyik nemcsak kottát hűen követve   - tempó, ritmus, egyéb utasítások -  adta elő a műveket, hanem az eredeti zeneszerzői szándékot is közvetítette, úgymint  a hangulatokat, a színeket, s ezzel játékukkal különleges atmoszférát is teremtettek.


Írásban kifejtett véleményében   pedig  a szólisztikus teljesítményeket  emelte ki,  utalva a zenészek kiemelkedő kvalitásaira. Ugyanakkor elismerően nyilatkoztak benne a kamarazenei pillanatok apró részleteinek kidolgozottságáról. Kiemelték benne a zenekari hangzás egyensúlyát, a szólamok arányait és a dinamikai tartomány teremakusztikai adottságaihoz való tökéletes alkalmazkodását. Megfogalmazásuk szerint Major András karmester kivételes érzékkel irányította zenekarát.

 

A díjakat a zenekar karmestere, Major András vette át Antonín Staněk cseh kulturális minisztertől. A versenyen való részvételhez az egyetem Általános Orvostudományi Kara nyújtott anyagi támogatást.
 
A PTE Zsolnay Vilmos Fúvószenekar (ZsWO) a Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet jelenlegi és volt hallgatói, az egyetem karai, és Pécs  tehetséges muzsikusai összefogásával, Neumayer Károly egyetemi docens, Liszt-díjas fúvószenekari karnagy kezdeményezésére jött létre 2014-ben, s megalakulásával tisztelegni  kívánt a zenekedvelő és zeneművelő Zsolnay Vilmos és családja, valamint az előd, a Zsolnay gyár fúvószenekara előtt. Repertoárjukon magyar és európai fúvószenekari művek, komolyzenei átiratok, szórakoztató fúvószene, valamint kamarazenei művek szerepelnek. Célul tűzték ki magyar kortárs fúvószenei művek megszületésének inspirálását, az előadását, a közönséggel való megismertetését hangversenyeken és lemezeken.


Az elmúlt években Hidas, a halhatatlan című önálló műsorukkal felléptek a Zeneakadémia Nagytermében, Nagykanizsán, Tamásiban és Baján. A nemzeti Kulturális Alap pályázatán elnyert támogatás segítségével CD-lemezt  készítettek Balázs Árpád és Hidas Frigyes műveiből, valamint közös hangversenyeket adtak Tabon és Szigetváron a helyi fúvószenekarokkal.  Megalakulásuk óta állandó fellépői a „Zenélő Zsolnay” koncertsorozatnak a Kodály Központban, s előadásukban 20. századi és kortárs szerzők darabjai hallhatók,  amelyek átölelik a fúvószenekari stílusokat és korszakokat, ami egyben  szakmai kihívást is jelent a zenekar számára.


A PTE Zsolnay Vilmos Fúvószenekar jelenlegi karmestere Major András zenei tanulmányait trombitásként Budai Attilánál kezdte, majd a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta Veszprémben. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán trombitatanár, kamaraművész diplomát szerzett, majd a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán  karmester, fúvóskarnagyként végzett.  A Kaposvár Helyőrségi Zenekarnak 2002 óta tagja, 2008 óta karmestere őrnagyi fokozatban. Hangszereléseivel, szakalaki koreográfiákkal egyéni arculatot teremtett a zenekarnak. Alapító tagja a Kaposvári Szimfonikus Zenekarnak, melyben aktív szerepet vállalt, emellett felkérték a Kaposvári Csiky Gergely Színház zenekari tagjának is.


Szívesen komponál saját műveket, különösen, ha ezt zenekarainak teheti meg. Így született meg a „KF” Koncertinduló, a Sírva vígad a magyar című darab, valamint az Espressivo című alkotása gordonkára és zongorára. Több mint száz zenekari hangszerelés fűződik a nevéhez, ezáltal változatos repertoárt biztosít a koncertek alkalmával együttesének.

Utoljára frissítve: 2019-02-18 21:48:13

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség...
Bővebben >>