. Ma Gedeon napja van.
Duális szakképzés Ulmban
2017-03-02 13:36:06
Duális szakképzés  Ulmban

Duális szakképzés Ulmban

Három évvel ezelőtt vette kezdetét a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) és az Ulmi Ipari és Kereskedelmi Kamara (IHK) közös, magyarországi német középiskolák diákjainak nyújtott programja.


Ugyan sokan érdeklődnek a program iránt, azonban sem a diákoknak, sem szüleiknek nem könnyű a döntést meghozni .  A  külföldön történő továbbtanulásról szóló  elhatározást  megkönnyítendő  többek között  Pécsett, a Koch Valéria Iskolaközpontban számolt be Ulmban szerzett tapasztalatairól a budapesti Szűcs Angéla. Az élménybeszámolóval egy időben az ulmi kamara munkatársai  várták az új magyarországi jelentkezőket.  


- Két évvel ezelőtt 2015-ben, amikor megkezdtem a tanulmányaimat Ulmban, Baden-Württemberg tartományban, mindössze 18 éves voltam –   mondja Szűcs Angéla, aki a budapesti Német Nemzetiségi Gimnáziumban végzett.  -  Az érettségi után komoly lépésre szántam el magam, úgy döntöttem  belevágok egy németországi duális szakképzésbe, gazdasági ügyintézőnek  jelentkeztem. Eleinte nem volt egyszerű, ám az elszántságom és nem mellesleg a jó némettudásom nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy sikerrel vegyem az akadályokat.  Mára már megszoktam az új környezetet, jól érzem magam annál a vállalatnál – egy kávét, magvakat és szárított gyümölcsöt forgalmazó cégnél –, amelynél gyakornokként dolgozom.


Ulmban és környékén, Németország egyik vezető gazdasági térségében híján vannak a képzett munkaerőnek, s emiatt a magyarországi német középiskolákban végzett, a nyelvet remekül beszélő fiatalokat az ottani cégek tárt karokkal várják.


 – Évente mintegy 20-25 fiatal érdeklődik a duális szakképzés iránt, azonban csak egy részük él végül a lehetőséggel – ad hangot véleményének  Weigert József, az MNOÖ által fenntartott Magyarországi Német Pedagógiai Intézet vezetője. – Mindenekelőtt azoknak a végzős diákoknak kínálunk egyfajta alternatívát, akik nem szeretnének, vagy nem tudnak egyetemeken továbbtanulni, illetve azoknak, akik bármilyen okból félbeszakították felsőoktatási tanulmányaikat. A számuk nem magas, de igyekszünk minél több iskolát tájékoztatni a lehetőségről.


A duális képzési rendszer Németországban nagy sikerrel működik –  veszik át a szót  Nadine Wiedemann és Michael Jöchle, az Ulmi Ipari és Kereskedelmi Kamara munkatársai.


Mint elmondták, a képzésben részt vevő fiatalok heti egy vagy két napot töltenek a szakképző iskolában, ahol az elméleti ismereteket sajátítják el, valamint a hét további részében vállalkozásnál szereznek gyakorlati tapasztalatokat. A szakemberek szerint ez a rendszer mindkét félnek előnyös. A vállalkozásoknak azért, mert a helyben képzett utánpótlás tökéletesen illeszkedik a cég elvárásaihoz, a tanulóknak pedig azért, mert a későbbi munkaerő-piaci lehetőségeik jónak ígérkeznek és némi keresettel is rendelkeznek.


A 2017. szeptemberében induló képzések még nyitva állnak,  akit érdekel az említett duális képzés, annak mindenekelőtt motivációs levéllel kell fordulnia az Ulmi  Ipari és Kereskedelmi Kamarához (IHK), majd március 10-ig ki kell töltenie egy online kompetencia-felmérést.  Az, valamint egy skype beszélgetés alapján  születik meg a döntés, melyik szakma elvégzésére tesznek ajánlatot. Ezt követően a pályázókat legalább kéthetes, kötelezettség nélküli nyári gyakorlatra hívják a kiválasztott vállalkozáshoz, majd csak ezután dönti el a tanuló a céggel közösen, hogy folytatódik-e az együttműködés.


A képzés a kiválasztott szakmától függően 2-től 3,5 évig tart. A szakmai fejlesztés mellett a tanulók segítséget kapnak a beilleszkedéshez, valamint a hivatali és lakásügyek intézésében is. A frissen végzett szakemberek tanulmányaik befejeztével kiváló álláslehetőségekre számíthatnak Németországban, de tovább is tanulhatnak – hacsak nem döntenek úgy, hogy inkább mégis hazatérnek Magyarországra, hogy a külföldön szerzett korszerű tudásukat itthon kamatoztathassák.

Utoljára frissítve: 2017-03-02 13:43:41

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A leendő magyar űrhajóssal is találkozhatnak az érdeklődők a Csillagászati Héten Pécsen a Zsolnay Negyedben.
Bővebben >>