. Ma Ervin napja van.
Dumitru Şerban szobrai az m21-ben
2018-03-21 21:30:36
Dumitru Şerban szobrai az m21-ben

Dumitru Şerban szobrai az m21-ben

Pécsett is láthatók  Dumitru Şerban aradi szobrászművész monumentális alkotásai március 23-tól a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában.

A román kulturális élet egyik legismertebb művészeként nyilvántartott szobrász Pécsen bemutatásra kerülő nagyméretű alkotásai a világ több nagyvárosának közterein volt látható, többek között Magyarországon, Németországban, Libanonban, Franciaországban, Egyiptomban vagy Görögországban.

A Szobrok a városban (Sculptură în cetate) címet viselő  tárlat Dumitru Şerban mintegy 30 éves alkotói pályafutásának kiemelkedő darabjaiból közel 20 alkotást vonultat fel, amelyek finoman utalnak a város témáira, köztéri elhelyezésük nem véletlenszerű. Rendszerint a forgalmasabb csomópontoknál kapnak helyet, éppen azért, hogy megtörjék a városi élet mindennapi ritmusát.

 

Ioan Iovan műkritikus Şerban szobrait „monumentálisként” jellemzi, a darabok szerinte „találkozások és elválások”, „csomópontok”, „kereszteződések”, „irányvonalak” egy „ideális központ” felé vagy „sehová”.   Egy másik műítész, Constantin Prut szerint Dumitru Şerban most bemutatott alkotásaival a szobrászat és ezen túl a művészet jelenkori társadalmi szerepét feszegeti, ugyanakkor a szobrászat régi, antropocentrikus eszményébe vetett töretlen bizalmát fejezi ki.

Az 1948-as születésű Dumitru Şerban jelenleg a Romániai Képzőművészek Szövetségének Arad megyei elnöke, 1979 óta lelkes szervezője a romániai szobrász szimpóziumoknak. Az elmúlt évtizedek során nemcsak hazájában, hanem a határon túl is tekintélyes hírnévre tett szert, több kötet szerzője, jelenleg egy tanulmányon dolgozik, melynek középpontjában a művészek romániai társadalmi helyzete áll. A jelenkori művészetek egyik fontos alakjaként tartják számon a román műkritikusok.  

A kiállítás március 23 és május 20.  között lesz látható a Zsolnay Kulturális Negyed – m21Galériájában.

Utoljára frissítve: 2018-03-23 20:41:28

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pia, drog, függőségek. Bár a probléma minden esetben összetett, a legújabb kutatások szerint a háttérben ADHD ...
Bővebben >>