. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Egészség és sportteljesítmény
2019-02-05 22:56:29
Egészség és sportteljesítmény

Egészség és sportteljesítmény

Kiválósági központot hoznak létre, s állítják az egészség és a sportteljesítmény szolgálatába.

Az 1,4 milliárd forint költségvetésű, uniós források felhasználásával,  a Pécsi Tudományegyetem vezetésével a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem közreműködésével megvalósuló projekt célja egy európai színvonalú, sport és extrém igénybevétel vizsgálatán alapuló, a fizikai teljesítmény növelésének lehetőségét kutató kiválósági központ létrehozása.

A mérések első ütemében 325 fiatal labdarúgó és kosárlabdázót választottak ki a szakemberek. A projekt jelenlegi szakaszában meghatározásra kerülnek a különféle sportolói célok, valamint az infrastrukturális háttér feltérképezése kosárlabdázó és futballista sportolóknál. Személyre, csoportra szabott edzésterveket készítenek számukra, mikro-, illetve makro ciklusokra bontva. Mindemellett felmérik a kosárlabda és futball edzőik egyéni kompetenciáit, amihez szaktanácsadás is párosul.

Mint Tóth Miklós, a projekt szakmai vezetője  elmondta, az élsportolók vizsgálata során szerzett tapasztalatokat a nem versenyszerűen sportolók számára is hasznosíthatóvá kívánják tenni. Ismét megpróbálják az ország lakosságát megmozgatni. Kitért arra is, a  projekt célja  a már meglévő kutatói technikák alkalmazása mellett új, innovatív eljárások és eszközök kifejlesztése, olyan biomarkereket, köztük keringő molekulákat keresése, amelyek a teljesítmény állapotával és fokozhatóságával vannak összefüggésben.

A Pécsi Tudományegyetem a tudományos kutatások segítségével, gyakorló szakemberek számára is hasznosítható eredményeket célozza meg, amelyek hozzájárulnak a sportakadémiák, klubok, egyesületek még hatékonyabb működéséhez. A cél egy olyan tudásbank létrehozása, amely lehetővé teszi az egészséges teljesítményfokozás követését és megvalósítását. Ennek érdekében az eltelt  közel két éves munka során létrehoztak a PTE egészségtudományi karán  egy olyan teljesítmény-élettani labort, amelyben  laboratóriumi körülmények között, valamint pályatesztek során végeztek teljesítménydiagnosztikai méréseket. E mellett biológiai minták molekuláris szintű feldolgozására is sor került. Az így nyert információkkal nagy pontossággal feltérképezhetővé válik a sportolók teljesítménye. Az edzésmódszerek adatainak összehangolásával pedig lehetőség nyílik a sportolói teljesítmény fokozására, sportág- és sportoló-specifikus edzések és módszerek kidolgozására.

A kutatások a sporttevékenységek egészségmegőrző hatásainak vizsgálatán keresztül a magyar sport teljes körét, kiemelt figyelemmel az élsportot szolgálják. A kutatásban megvalósuló sportági szaktanácsadás elvégzését a Pécsi Tudományegyetem részére a PSN Zrt. biztosítja.

Utoljára frissítve: 2019-02-05 22:58:45

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>