. Ma Auguszta napja van.
Egy csepp vér a megfelelő immunműködésért
2023-05-23 21:08:17
Egy csepp vér a megfelelő immunműködésért

Egy csepp vér a megfelelő immunműködésért

A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának szakemberei a Szentágothai János Kutatóközpontban végzett munkájukkal áttörést értek el az immunológiai vizsgálatok területén.

A Szentágothai János Kutatóközpont munkatársai az elmúlt időszakban egy olyan platform fejlesztésén dolgoztak, amely jelentős előrelépést jelent az egészségügyi diagnosztikában, különösen a korai szűrővizsgálatok területén. Az immunrendszer vizsgálata létfontosságú a különféle betegségek megelőzésében és kezelésében, azonban a most elérhető módszerek költségesek és bonyolultak, ami megnehezíti az immunrendszer állapotának megbízható felmérését. A most kifejlesztett eljárásnak köszönhetően mára már teljes biztonsággal megállapítható, hogy mennyire működik jól a vizsgált páciensek immunrendszere. Az Szentágothai János Kutatóközpont szakemberei a platform segítségével képesek kimutatni és értékelni a csontvelőből származó B-sejtek és a tímuszból származó T-sejtek fejlődésének melléktermékeit, még egy csepp beszáradt vérből is.

A ThermoFisher biotechnológiai cég által biztosított AbsoluteQ berendezés és a most kifejlesztett innovatív technológia lehetővé teszi, hogy a szakemberek gyorsan és megbízható módon megállapítsák, hogy valakinek veleszületett vagy szerzett immunhiánya van-e. Ami azért is kiemelten fontos, mivel az újszülötteknél, ritkán ugyan, de előfordul súlyos kombinált immunhiányos állapot (SCID), amelynek korai felismerése elengedhetetlen az érintett gyermekek védelme érdekében, hiszen ez az állapot halálos végkimenetelű is lehet. De ez a vizsgálat igen hasznos lehet az élsportolók, az immunszuppresszáltak (például szervátültetettek, egyes daganatos betegek, HIV-fertőzöttek) egészségének követése szempontjából is.

A fejlesztés, ami elnyerte a Pécsi Tudományegyetem  Innovációs Díját, lehetőséget teremt arra, hogy a szakemberek kialakítsanak – egy immunológiai mérésekre szakosodott laboratóriumban – egy újszülött diagnosztikai központot. Ez a vizsgálat ma hazánkban még nem kötelező, azonban számos európai ország már felismerte, hogy a gyermekek védelmében elengedhetetlen. Így Magyarországon is megkezdődtek a lépések annak érdekében, hogy a vizsgálat, ha még nem is támogatott formában, de bárki számára elérhető legyen.

Utoljára frissítve: 2023-05-23 21:14:27

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Befejeződött a Lauber Dezső Sportcsarnok belső felújítása.
Bővebben >>