. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Egy csipetnyi Pécs Szlovéniában
2017-09-26 14:19:03
Egy csipetnyi Pécs Szlovéniában

Egy csipetnyi Pécs Szlovéniában

A  Kulturális csemegék Pécsről  elnevezéssel  Szlovéniában megrendezett eseménysor keretében kiállítás is nyílt  Zsolnay – múlt, jelen, jövő címmel, ami október 29-ig látható Mariborban.  

A zágrábi és újvidéki bemutatkozást követően a ZsÖK nemzetközi kapcsolatépítési projektjének következő állomása Szlovénia volt. A Ljubljanában zajlott programok részeként többek között pódium beszélgetés keretében mutatkozott be  a Pécsi Íróprogram szlovén résztvevője, a Mecseki Fotóklub és pécsi fotósok képeiből nyílt kiállítás, de fellépett az UniCum Laude  együttes, s a pécsi-villányi borokat is megkóstolhatták  az érdeklődők.  Lendván a Bóbita Bábszínház mutatkozott be, valamint  a Vivat  Bacchus szórakoztatta a város lakóit.

A rendezvényeket több száz lelkes érdeklődő követte, mind a szlovén szakmai közönség, mind pedig a helyi magyar közösség részéről. A ljubljanai magyar nagykövetség és a Balassi Intézet képviselői, Szilágyiné Bátorfi Edit nagykövet és Molnár G. Bíborka intézet igazgató nyitották meg a programokat, Pécs Önkormányzatának képviselőjével, Bognár Lászlóval, a Kulturális Bizottság elnökével.

A maribori Regionális Múzeumban  a Zsolnay – múlt, jelen, jövő címmel látható tárlat  egészen október 29-ig, amelyen Pál Zoltán, Gellér B. István, Dobány Sándor, Füzesi Heierli Zsuzsa, Bedécs Mónika, Babos Pálma alkotási is megtekinthetők.  A kiállított tárgyak között vannak a Zsolnay aranykorát idéző műremekek a historizáló és a szecessziós korszakból, de két tárgy erejéig megidézik a 20-as, 30-as évek art decot is. E mellett láthatók a Zsolnay Porcelánmanufaktúra jelenlegi termékei,  s  azokat  a kísérleteket  is, amelyek alapján készült egyedi procelánok remélhetőleg hamarosan megjelennek majd a cég termékkínálatában.  A kiállítás részét képezi   a 2012 óta  megrendezésre kerülő Zsolnay Nemzetközi Kerámia Szimpózium alkotásai közül néhány.


A falakon elhelyezett poszterek és fotók pedig  az egykori Zsolnay gyár hangulata mellett képet adnak arról az új miliőről is, ami a Zsolnay Kulturális Negyed létrehozásával a látogatókat napjainkban fogadja.

Utoljára frissítve: 2017-09-26 14:27:16

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az építőipari megrendelések csökkenése magával hozza a külföldi, uniós munkavállalás lehetősége iránti fokozot...
Bővebben >>