. Ma György napja van.
Egy estére az opera fellegvára lesz Pécs
2021-11-23 03:02:09
  Egy estére az opera fellegvára lesz Pécs

Egy estére az opera fellegvára lesz Pécs

A Pannon Filharmonikusok két Müpa-beli előadást követően november 23-án lesz látható a Kodály Központban Donizetti Lucrezia Borgia című operája.

A Müpa, a Pannon Filharmonikusok és a Zsolnay Örökségkezelő  koprodukciójában megszületett előadásban a világ vezető operaházainak csillagai lépnek fel Pécsen, egy estére az opera fellegvárává válik a Kodály Központ.

A bel canto műfajának egyik igen ritkán látható ékköve, Gaetano Donizetti Lucrezia Borgiája lesz látható félig szcenírozott formában. Az opera ihletője Victor Hugo volt. Cselekménye a XVI. század elején játszódik, szövevényes, izgalmas történetmesélés mentén halad a végkifejlet felé, a félig szcenírozott előadás prológusból és két felvonásból áll, a közönség két szünettel tekintheti meg a váratlan fordulatokban gazdag művet. A „szép éneklés” itt nem öncélú, tovább árnyalja a titkokkal, intrikákkal átszőtt cselekményt, bravúros áriák, tökéletes hangok állítják kihívás elé az előadókat. A főbb szerepekben Yolanda Auyanet szoprán, Bretz Gábor basszus lesznek láthatók. Mellettük több hazai és külföldi énekes mellett a Honvéd Férfikar is színre lép.

A címszereplő spanyol szoprán, Yolanda Auyanet repertoárjának középpontjában az olasz operairodalom, azon belül is főként a bel canto nagy női főszerepei állnak. Normát többek közt Madridban és a drezdai Semperoper színpadán, Anna Bolenát Pármában, a Lucrezia Borgia címszerepét pedig Bolognában énekelte. A Kanári-szigeteken született, pályáján versenydíjak sorával indult, az ezredvég óta a világot járó énekes a legnagyobb művészekkel dolgozik együtt.

Biztosan van, aki nem találkozott még a Ferrara hercegét megformáló Bretz Gábor  basszista nevével, a világszerte elismert művész senkiével össze nem téveszthető hangja, átélt előadásmódja mindig lenyűgöző, ahogy az általa életre keltett Mefisztó Figaro, vagy akár a Kékszakállú. Los Angelesben és a budapesti Zeneakadémián tanult. Az athéni Maria Callas Énekverseny nagydíját 2005-ben megnyerte el. Fellépett a berlini Komische Operben, a milánói Scalában, a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Covent Gardenben és Sydneyben.

Az olasz mezzoszoprán Cecilia Molinari  elsősorban Rossini-szerepekben mutatkozott be az operavilág megannyi fontos színterén, a berlini Deutsche Operben csakúgy, mint a Római Operában, a moszkvai Bolsojban és nem utolsósorban a milánói Scalában. A Donizetti-operák szinte állandó szereplője Európa-szerte, A Lucrezia Borgia Maffio Orsini nadrágszerepébent például Triesztben is fellépett már.

Az elsősorban bel canto szerepeiről ismert, ez alkalommal Gennarót alakító Stefan Pop  tenor vérbeli bel canto specialista. Huszonhárom esztendős korában a Plácido Domingo nevével fémjelzett Operalia énekverseny első díjának és közönségdíjának nyerteseként vált világszerte keresetté, ám nemzetközi debütálására már 2009-ben sor került, amikor a Traviata Alfredóját énekelte Rómában, Franco Zeffirelli rendezésében. Olyan operai fellegvárakban ismerkedhetett meg a közönség a román tenor művészetével, mint a Bécsi Állami Operaház, a párizsi Opéra Bastille vagy a londoni Covent Garden.

 

Mellettük olyan nagyszerű művészeket is  láthat a közönség további szerepekben, mint Újvári Gergely, Endrész Ferenc, Szélpál Szilveszter, Papp Balázs, David Astorga, Haja Zsolt, Bakonyi Marcell, Kőszegi Judit, avagy Miksa Bálint. Közreműködik a Honvéd Férfikar, karigazgató Riederauer Richárd.

A Pannon Filharmonikusok évekre visszamenően szervez opera premiert az évadainak keretében, mert fontosnak tartja, hogy a társművészetekkel együttműködve hozzon létre  előadásokat. A Pécsi Tudományegyetemmel  együttműködve e mellett lehetőséget teremt a Művészeti Karán tanuló fiatal művészgenerációjának, az opera tanszakos növendékeknek a bemutatkozására is, akik a  vizsgaelőadásukat a Kodály Központban tarthatják meg immár több esztendeje.

További híreink
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
Bővebben >>