. Ma Marcell napja van.
Egy estére az opera fellegvára lesz Pécs
2021-11-23 03:02:09
  Egy estére az opera fellegvára lesz Pécs

Egy estére az opera fellegvára lesz Pécs

A Pannon Filharmonikusok két Müpa-beli előadást követően november 23-án lesz látható a Kodály Központban Donizetti Lucrezia Borgia című operája.

A Müpa, a Pannon Filharmonikusok és a Zsolnay Örökségkezelő  koprodukciójában megszületett előadásban a világ vezető operaházainak csillagai lépnek fel Pécsen, egy estére az opera fellegvárává válik a Kodály Központ.

A bel canto műfajának egyik igen ritkán látható ékköve, Gaetano Donizetti Lucrezia Borgiája lesz látható félig szcenírozott formában. Az opera ihletője Victor Hugo volt. Cselekménye a XVI. század elején játszódik, szövevényes, izgalmas történetmesélés mentén halad a végkifejlet felé, a félig szcenírozott előadás prológusból és két felvonásból áll, a közönség két szünettel tekintheti meg a váratlan fordulatokban gazdag művet. A „szép éneklés” itt nem öncélú, tovább árnyalja a titkokkal, intrikákkal átszőtt cselekményt, bravúros áriák, tökéletes hangok állítják kihívás elé az előadókat. A főbb szerepekben Yolanda Auyanet szoprán, Bretz Gábor basszus lesznek láthatók. Mellettük több hazai és külföldi énekes mellett a Honvéd Férfikar is színre lép.

A címszereplő spanyol szoprán, Yolanda Auyanet repertoárjának középpontjában az olasz operairodalom, azon belül is főként a bel canto nagy női főszerepei állnak. Normát többek közt Madridban és a drezdai Semperoper színpadán, Anna Bolenát Pármában, a Lucrezia Borgia címszerepét pedig Bolognában énekelte. A Kanári-szigeteken született, pályáján versenydíjak sorával indult, az ezredvég óta a világot járó énekes a legnagyobb művészekkel dolgozik együtt.

Biztosan van, aki nem találkozott még a Ferrara hercegét megformáló Bretz Gábor  basszista nevével, a világszerte elismert művész senkiével össze nem téveszthető hangja, átélt előadásmódja mindig lenyűgöző, ahogy az általa életre keltett Mefisztó Figaro, vagy akár a Kékszakállú. Los Angelesben és a budapesti Zeneakadémián tanult. Az athéni Maria Callas Énekverseny nagydíját 2005-ben megnyerte el. Fellépett a berlini Komische Operben, a milánói Scalában, a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Covent Gardenben és Sydneyben.

Az olasz mezzoszoprán Cecilia Molinari  elsősorban Rossini-szerepekben mutatkozott be az operavilág megannyi fontos színterén, a berlini Deutsche Operben csakúgy, mint a Római Operában, a moszkvai Bolsojban és nem utolsósorban a milánói Scalában. A Donizetti-operák szinte állandó szereplője Európa-szerte, A Lucrezia Borgia Maffio Orsini nadrágszerepébent például Triesztben is fellépett már.

Az elsősorban bel canto szerepeiről ismert, ez alkalommal Gennarót alakító Stefan Pop  tenor vérbeli bel canto specialista. Huszonhárom esztendős korában a Plácido Domingo nevével fémjelzett Operalia énekverseny első díjának és közönségdíjának nyerteseként vált világszerte keresetté, ám nemzetközi debütálására már 2009-ben sor került, amikor a Traviata Alfredóját énekelte Rómában, Franco Zeffirelli rendezésében. Olyan operai fellegvárakban ismerkedhetett meg a közönség a román tenor művészetével, mint a Bécsi Állami Operaház, a párizsi Opéra Bastille vagy a londoni Covent Garden.

 

Mellettük olyan nagyszerű művészeket is  láthat a közönség további szerepekben, mint Újvári Gergely, Endrész Ferenc, Szélpál Szilveszter, Papp Balázs, David Astorga, Haja Zsolt, Bakonyi Marcell, Kőszegi Judit, avagy Miksa Bálint. Közreműködik a Honvéd Férfikar, karigazgató Riederauer Richárd.

A Pannon Filharmonikusok évekre visszamenően szervez opera premiert az évadainak keretében, mert fontosnak tartja, hogy a társművészetekkel együttműködve hozzon létre  előadásokat. A Pécsi Tudományegyetemmel  együttműködve e mellett lehetőséget teremt a Művészeti Karán tanuló fiatal művészgenerációjának, az opera tanszakos növendékeknek a bemutatkozására is, akik a  vizsgaelőadásukat a Kodály Központban tarthatják meg immár több esztendeje.

További híreink
Próbaüzem a pécsi pumpapályán
Elkészült az ország egyik legnagyobb kerékpáros pumpapályája a Tüskésréten.
2022-08-08 02:58:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Augusztus 8-tól már az új fogászati klinikán fogadják a betegeket
A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinikája augusztus 8-tól az új épületben fogadja a betegeket.
2022-08-08 02:28:34, Hírek, Környezetünk Bővebben
Fél évszázada képeznek gépészmérnököket Pécsen
Az épületgépész és a szilikátgépész szak megalapításával indult öt évtizeddel ezelőtt Pécsett a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán a gépészmérnökképzés.
2022-08-06 02:32:40, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Újabb uniós támogatást nyert el a következő négy évre az EDUC Európai Egyetemi Szövetség.
Bővebben >>