. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Egy évtizedig még maradnak
2023-03-22 21:07:23
Egy évtizedig még maradnak

Egy évtizedig még maradnak

Hosszú távú haszonkölcsön-szerződést kötött a Janus Pannonius és a Szépművészeti Múzeum melynek értelmében Pécsen lesz látható 2033 végéig a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában álló harminchárom Csontváry kép.

 

Néhány hónapos budapesti kitérő után 2033 végéig továbbra is Pécsen lesznek láthatók Csontváry Kosztka Tivadar azon alkotásai, amelyeket fél évszázada helyezett letétbe a Janus Pannonius Múzeumban a felettük rendelkező Magyar Nemzeti Galéria, ugyanis újabb tíz évre szóló együttműködési megállapodást kötött a két intézmény.

 

A két múzeum közös kiállítást rendezve emlékezik a százhetven éve született Csontváry Kosztka Tivadarra Budapesten és Pécsen. A festő géniusz műveit legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat április 13-án a Szépművészeti Múzeumban nyílik, ahol három hónapig lesz látható. Az életművet átfogóan bemutató, mintegy negyven művet felvonultató közös kiállítás augusztusban érkezik Pécsre, az idén ötvenéves Csontváry Múzeumba, ahol szintén három hónapig lesz látható.

 

A Szépművészeti Múzeumban utoljára hatvan évvel ezelőtt, 1963-ban nyílt kiállítás Csontváry műveiből, Pécsen a Csontváry Múzeumban látható alkotások első alkalommal egészülnek ki a fővárosi gyűjteményben őrzött művekkel. A két intézmény egyesített gyűjteményének köszönhetően együtt lesz látható Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagy méretű Taorminai görög színház romjai című alkotása és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye, ahogy a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című művek is.

 

Amíg a pécsi múzeum Csontváry művei a fővárosban vendégeskednek, a két intézmény együttműködésének köszönhetően Toulouse-Lautrec alkotásaiból nyílik kiállítás a Janus Pannonius Múzeumban. A Szépművészeti gyűjteményében őrzött gazdag anyagból 2014-ben, a mester születésének százötvenedik évfordulóján nyílt tárlat a fővárosban, amelynek több mint százezer látogatója volt, de az elmúlt években nagy sikerrel mutatkozott be a különleges kollekció Rómában és Pekingben is.

Utoljára frissítve: 2023-03-22 21:09:15

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Húsvétvasárnap kell majd a nyári időszámításra átállni, és ennek a sok negatív következménye mellett van egy k...
Bővebben >>