. Ma Petra napja van.
Egy hetes zenei kavalkád Pécsen
2023-08-22 21:08:05
Egy hetes zenei kavalkád Pécsen

Egy hetes zenei kavalkád Pécsen

A Filharmónia Magyarország ebben az esztendőben is megrendezi hagyományos, őszi zenei fesztiválját Pécsett, közel 20 helyszínen, több mint 300 művész lép fel.

Az egy héten át tartó Zeneszüret Fesztivál célja a kezdetek óta, hogy kivigye a koncerttermek falai közül a zenét, közel hozza azt az emberekhez. Utcákon, tereken és más, különleges helyszíneken csendülnek majd fel a zeneművek, lesz Opera Gála és hazánkban első alkalommal lesz látható Puccini Fecske című operája, a Pannon Filharmonikusokat ez alkalommal José Cura vezényli majd.

A szeptember 4-én kezdődő zenei kavalkád megszámlálhatatlan ingyenes programmal is várja a zeneszeretőket. A Széchenyi téren felállított szabadtéri színpadon egész héten a klasszikus zene könnyedebb, játékosabb oldalát megragadó fellépők hidat építenek a komolyzene és az opera közé. Hallható lesz a Szent Efrém férfikar, a Vivat Bacchus, amelynek repertoárján egyaránt megtalálható a komoly- és cigányzene,a Jávorkai Brothers, Janklovics Péter Zenegyűlölő 1.0 című műsorával  és a Danubia Zenekarral. Ez utóbbi során a stand-up-ot hívják segítségül arra, hogy megmutassák nem ördögtől való a komolyzene iránti rajongás. Pál István "Szalonna" és Bandája a magyar népzene segítségével Kodály nyomába ered, a Band of Streets pedig New Orleans-i stílusú utcazenével örvendezteti meg a pécsieket. Azok sem maradnak program nélkül, akik a zenén túl érdekes sztorikat is szeretnének hallani az opera világából: a „Szerelem opera idején” szeptember 5-én érkezik.

Zenei ínyencségként szeptember 7-én és 9-én Puccini La Rondine (A fecske) című darabja hangzik fel a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok  zenekari kíséretével. A világhírű tenor, José Cura - aki első alkalommal tavaly csatlakozott a fesztiválhoz - idén nemcsak, mint énekes, de mint karmester is színre lép, az operabemutató során. Szeptember 8-án az Opera Gálán pedig a debreceni Kodály Filharmonikusok és a szintén debreceni Kodály Kórus mellett olyan világhírű barátaival lép fel, mint Ester Pavlu (mezzoszoprán) és Piero Terranova (bariton). Az esten a legismertebb operákból - Otello, a Nabucco, az Aida és a Don Carlos (Verdi) mellett a Carmen (Bizet), a Tosca (Puccini) és a Parasztbecsület (Mascagni) - csendülnek fel részletek. A fesztivál záró eseménye Francesco Finotti orgonaművész, az 1978-as Nemzetközi Liszt Ferenc Orgonaverseny győztesének koncertje lesz szeptember 10-i a Bazilikában.

 

Nemcsak a Széchenyi téren lesz hallható egész héten a könnyed, de minőségi zene. Baranya-szerte „Úton a kultúra” mobilszínpad tűnik fel több településen, Pécsen pedig flashmob-ok, játszótéri koncertek és belvárosi térzene szól majd több napon át. Az utolsó két nap lesz muzsikáló erdő a Mandulásban és vasárnap családi napi ringató koncert és hangszersimogató  a Zsolnay negyedben.

Utoljára frissítve: 2023-08-22 21:12:04

További híreink
Gyémánt Díjas tervezőgrafikusok
A Marketing Summit Konferencián adták át az idei év Városmarketing Gyémánt Díjait.
2023-10-02 02:21:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Több ezer beteg életét könnyítik meg
Egy, az egész régióban úttörő újításnak köszönhetően a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Neurológiai Klinikáján már távolról is elvégezhető a Parkinson-kór kezeléséb...
2023-10-01 21:10:03, Hírek, Környezetünk Bővebben
Utánanézett kik a meghívói
A Pannon Filharmonikusokkal lépett fel először hazánkban Jennifer Pike.
2023-09-30 21:14:56, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Kedvenc Zsolnay-kerámiáit bárki mostantól virtuálisan örökbe is fogadhatja.
Bővebben >>