. Ma Auguszta napja van.
Egy nemzetiség-sok történet
2018-03-06 21:45:40
Egy nemzetiség-sok történet

Egy nemzetiség-sok történet

A többiek között, egy nemzetiség  és sok történet címmel nyílik fotókiállítás Pécsett.

Mi köti össze a horvát színésznőt és az alpolgármestert a szerb ornitológussal és a kováccsal? A választ bárki megtudhatja Pécsett a Káptalan utcai Múzeum Galériában az ulmi Dunai Sváb Múzeum (Donauschwäbisches Zentralmuseum) gondozásában létre jött fotókiállításon.

A többiek között – Egy nemzetiség – sok történet, e címet viseli Dragoljub Zamurović, Belgrádban élő fotóművész kiállítása, amely Horvátország, Románia, Szerbia és Magyarország német nemzetiségének mindennapjait örökíti meg. A tárlat az alkotó hatvan portréfotóján keresztül a legkülönbözőbb életkörülményeket elénk tárva mutatja be a Horvátországban, Magyarországon, Romániában és Szerbiában élő német nemzetiség mindennapjait.

A képeken többek között szerepel horvát színésznő, alpolgármester, szerb ornitológus, kovács, román pék, temetőőr éppúgy, mint egy magyar borász, egy fazekas…, és bizony még sokáig sorolhatnánk a szereplőlistát. Az összekötő kapocs pedig az, hogy mindannyian a dél-kelet-európai dunai svábok közösségéhez tartoznak. A portrékhoz rövid, az identitásukról szóló személyes vallomások is kapcsolódnak

- Fontos volt számomra, hogy megmutassam, hogyan is élnek ma a dunai svábok. Számtalan kiállítást rendeztek már a házaikról, temetőikről, templomaikról, valamint arról is, hogyan éltek régebben. Egy valamiről azonban nem láttam ez idáig semmit: a mai életükről – hangsúlyozza Dragoljub Zamurović.”

A fotókiállítás az ulmi Dunai Sváb Múzeum (Donauschwäbisches Zentralmuseum) gondozásában jött létre, Ulm után már látható volt  Aradon és Szatmárnémetiben, magyarországi útját Pécsett kezdi meg.

 

A kiállítás a Múzeum Galériában (Pécs, Káptalan u. 4.), március 8-tól április 5-ig lesz látható.

Utoljára frissítve: 2018-03-06 22:01:05

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Önkormányzati segítséggel menekül előre a Pécsi Harmadik Színház, ami általa tovább működhet a kortárs darabok...
Bővebben >>