. Ma Márk napja van.
Egy program az egészséges étkezési szokások kialakításáért
2019-09-03 21:46:15
Egy program az egészséges étkezési szokások kialakításáért

Egy program az egészséges étkezési szokások kialakításáért

Az uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatej-projekt az új, 2019–2020-as tanévben is folytatódik a programban részt vevő uniós országokban.


Az uniós iskolaétkeztetési program célja, hogy a gyümölcs-, zöldség- és tejosztás révén előmozdítsa az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozást. Emellett a mezőgazdasággal és a helyes táplálkozással kapcsolatos oktatási programokat is kínál. A 2017–2018-as tanévben több mint 20 millió gyermek vett részt az iskolaétkeztetési programban, az  unióban élők 20 százaléka.


Mint Phil Hogan, a mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős biztos  elmondta, fiatal kortól kezdve kell megkezdeni az egészséges étkezési szokások kialakítását. Az uniós iskolaétkeztetési programnak köszönhetően pedig nemcsak jó minőségű európai termékeket  fogyasztanak, hanem közben  ismereteket is szereznek a helyes táplálkozásról, a gazdálkodásról, az élelmiszer-termelésről és az ezzel járó kemény munkáról.


Az egyes tanévekre összesen 250 millió eurót különítettek el a programban. A 2019–2020-as tanévben 145 millió eurót fordítanak  gyümölcsökre és zöldségekre, 105 millió eurót pedig tejre és egyéb tejtermékekre. Bár az uniós iskolaétkeztetési programban való részvétel önkéntes, valamennyi tagállam úgy döntött,  részt vesz benne, akár annak egy szakaszában, akár egészében.
Az Európai Bizottság 2019 márciusában jóváhagyta és elfogadta az iskolaétkeztetési programban részt vevő uniós tagországok számára az adott iskolaévre rendelkezésre álló nemzeti keretösszegeket. A részt vevő országok ezenkívül nemzeti forrásokkal is kiegészíthetik az uniós támogatásokat.


A tagállamok dönthetnek a program végrehajtásának módjáról. Ez vonatkozik a gyermekek számára kínált termék típusára is, vagy a bevezetett oktatási intézkedések témájára. Mindazonáltal a kiosztott termékek kiválasztásának egészségügyi és környezetvédelmi megfontolásokon, a szezonalitáson, az elérhetőségen és a változatosságon kell alapulnia.

Utoljára frissítve: 2019-09-03 21:46:57

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>