. Ma Márk napja van.
Egy új csoport is indult
2014-09-02 21:00:00
Egy új csoport is indult

Egy új csoport is indult

Pécs polgármestere, Páva Zsolt adta át ünnepélyes keretek között  a teljesen megújult Rácvárosi óvodát.

 

Mint a gyerekek gyűrűjében elmondott ünnepi köszöntőjében kiemelte, a város 2010 óta tematikus célok mentén valósítja meg fejlesztéseit, amelyek közül az egyik legfontosabb Pécs oktatási intézményeinek fejlesztése, felújítása. Ennek keretében újult meg kívül, belül, valamint bővült egy épületszárnnyal az 1940-es években épült rácvárosi óvoda is.

 

Patacs Pécs folyamatosan fejlődő városrésze, ahol egyre több kisgyermekes család él, az óvoda is már 126 százalékos kihasználtsággal működött. A jelentkező igények miatt mind inkább szükségessé vált, hogy ne csak megújuljon, de több kisgyerek fogadására is alkalmassá tegyék az épületet.

 

- Míg korábban a Kovács Béla Általános Iskolához tartoztunk, az elmúlt és júliusától a Nyugati Városrészi Óvodának lettünk a rácvárosi tagóvodája - mondja Bíróné Vida Enikő vezető óvónő. - Ez inkább csak szervezeti változás, hiszen a megszépült és egy csoportszobával bővült óvodában változatlanul a régi, a hagyományokra épülő nevelési program szerint folynak a mindennapjaik. A tevékenységünk középpontjában változatlanul a természet-közeliség és a néphagyományok ápolása áll, s az éves programot a jeles napok szokáshagyományára építve tervezzük és szervezzük. Az új csoportszobának köszönhetően huszonöt óvodással többet tudunk fogadni. Egy részük korábban magánóvodába, családi napközibe járt, négyen pedig más intézményből jöttek át.

 

A Rácvárosi óvodában dolgozók is kivétel nélkül azonosulnak a magyar népi értékekkel, kultúrával. Tisztelik a magyar folklórban rejlő tudást és ismeretet, amelyet nemzedékek adtak át egymásnak, „apáról, fiúra” továbbörökítve a mindennapi munkájuk és életük során felgyülemlett tapasztalatot és tudást.   


- Számunkra mindez nemcsak az óvodai nevelés eszköze, hanem egyfajta szervező erőt is képvisel, amely lehetővé teszi a magyarság kultúrájának továbbörökítését, a gyerekek identitástudatának formálását - folytatja a vezető óvónő. - Ha már teljes mértékben belenőni nem is tudnak, de legalább, már óvodáskorukban ismerkedhessenek meg a „gyökereinkkel”, a régi idők felnőtt és gyermektársadalmának szokásaival, játékaival, ünnepeivel. Fontos feladatunknak tartjuk, hogy az új csoportba érkező családokat, gyerekeket mihamarabb bevonjuk ebbe a folyamatba, igyekszünk nekik is ezt a tudást átadni, ami a jeles napok köré, szerveződik, és a magyar néphagyományokra épülve nyújt sokszínű tapasztalati formát. Nem könnyű feladat, ugyanis a többihez hasonlóan az új is vegyes csoport lesz, három és hatévesek lesznek együtt benne.


Mint mondja, a családokkal szorosan együttműködve szeretnék  továbbra is szervezni az óvoda életét, és folytatni az évkörös szokásőrző magyar hagyományokra épülő nevelési programjukat. Az óvoda életében a gyerekek szülei, nagyszülei, testvérei is aktívan részt vesznek, folyamatosan részesei az egyes programoknak. Az új gyerekek családját is szeretnék hasonló módon bevonni, részévé tenni ennek az együttműködésnek. S, hogy nem járnak rossz úton arra ékes bizonyíték, a szülők közül többen csak feltételesen íratták be máshova a gyereküket, arra vártak csak, hogy az óvoda elkészüljön, s máris ide kérték át őket.


Közel 120 millió forintot nyert a pécsi önkormányzata a Mecsekaljai Óvoda és Általános Iskola a rácvárosi óvoda fejlesztésére a Dél-Dunántúli Regionális Operatív Program keretében kiírt pályázaton. Az elnyert forrás segítségével 1904-ben épült óvoda kívül belül megújult, valamint kibővült egy új épületrésszel, amelyben egy hatvan négyzetméteres csoportszoba is helyet kapott öltözőkkel, mosdóval, tároló helyiséggel. E mellett a tetőteret is beépítették, ahol egyebek mellett fejlesztő és  orvosi szobát is kialakítottak. Megújult az udvar is, valamint az épület előtt három parkolót is építettek.


A támogatás felhasználásával  a  korábban 60 férőhelyes intézményt nyolcvanöt kisgyerek fogadására tették alkalmassá.

Utoljára frissítve: 2014-09-02 21:12:15

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az építőipari megrendelések csökkenése magával hozza a külföldi, uniós munkavállalás lehetősége iránti fokozot...
Bővebben >>