. Ma Sára napja van.
Egy újabb hosszú hétvége vár ránk
2018-11-01 02:04:59
 Egy újabb hosszú hétvége vár ránk

Egy újabb hosszú hétvége vár ránk

Az előrejelzések szerint az időjárás is kedvezően alakul a november elsejével, csütörtökkel kezdődő hosszú hétvégén.


November 1. Mindenszentek napja, ami 2000. óta ismét munkaszüneti nap, ekkor az  üzletek, a posták, a hivatalok zárva tartanak. November 2. Halottak napja pihenőnap, a nagyobb üzletek nyitva lesznek. A kisebb, családi vállalkozások maguk döntenek, hogy bezárnak-e, vagy esetleg  szombati nyitva tartás szerint várják a vásárlókat. A postahivatalok a szombati nyitva tartás szerint üzemelnek.


A hosszú hétvége mindig együtt jár a szolgáltatásokban bekövetkező változásokkal is, másképpen járnak a buszok a vonatok, megváltozik a kulturális intézmények nyitva tartási ideje is.


A Zsolnay Kulturális Negyed helyszínei, a Cella Septichora Látogatóközpont, az Ókeresztény Mauzóleum, valamint a Középkori Egyetem november 1-jén zárva tartanak, de a hosszú hétvége többi napján 10.00-18.00 között várják látogatóikat. November 1-jén a Janus Pannonius Múzeum  az összes kiállítása zárva tart, 2-ától ismét a szokásos nyitva tartási rend érvényes.


A hosszú hétvégén Pécsett  november 1-jén díjmentes lesz a parkolás, azonban november 2-tól már a megszokott rend szerint kell fizetni a város parkoló-zónáiban. A forgalomcsillapított övezetekbe továbbra is csak engedéllyel lehet  behajtani. A Biokom  központi ügyfélszolgálati irodája november 1-jén, 2-án és 3-án (csütörtök-péntek-szombaton) zárva tart.


A temető  ügyfélszolgálati irodája október 29. és 31. között (hétfő-szerda) 8 órától délután 17 óráig tart nyitva, ahogy november 1-jén és 2-án (csütörtök-péntek) is. A temető november 9-ig reggel 6 órától este 8 óráig lesz látogatható,  azonban november 10-től már a téli nyitva tartás lép életbe. November 1-jén és 2-án a temetőbe autóval csak mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkezők hajthatnak be, azonban a megszokott módon október 29. és november 4. között  közlekedik az elektromos kisbusz . Halottak napján természetesen a pécsi köztemetőben, a ravatalozó előtti téren kerül sor  a hagyományos városi megemlékezésre 17 órakor.


A közlekedés rendje is igazodik a hosszú hétvégéhez. A vonatok november 1-jén csütörtökön ünnepnapi, 2-án a szombati pihenőnapi szerint járnak majd, 3-án és 4-én pedig a hétvégi menetrendnek megfelelően közlekednek. A távolsági buszok november 1-jén munkaszüneti nap szerint (nem a hét első munkanapját megelőző nap) járnak, 2-án és 3-án (pénteken és szombaton) szabadnapi menetrend szerint közlekednek, míg 3-án (vasárnap) a hét első munkanapját és tanítási napját megelőző munkaszüneti nap szerint indulnak.


A pécsi buszok  menetrendje pedig a következőképpen alakul:
November 1. (csütörtök): a munkaszüneti napokra meghirdetett menetrend szerint.
November 2. (péntek): a szabadnapokra meghirdetett menetrend szerint.
November 3. (szombat): a szabadnapokra meghirdetett menetrend szerint.
November 4. (vasárnap): a munkaszüneti napokra meghirdetett menetrend szerint.
November 10. (szombat): a pénteki munkanapokra meghirdetett menetrend szerint.
November 1-je és 4-e között a Pécsi Köztemetőt érintő járatok sűrűbben és kicsit máshogy közlekednek majd.

 

A következőkre azonban  érdemes odafigyelni, hogy november 1. (csütörtök) a 6-os és 8-as vonalakon megszokott szóló autóbuszok helyett csuklós járművek közlekednek. A 7-es és 7Y jelzésű járatok gyakrabban indulnak (a Főpályaudvarról: 8.10–16.23 között, átlagosan 15 percenként, a Malomvölgyi útról: 8.36–16.51 között 15 percenként).


E mellett  60T jelzéssel új járat közlekedik Kertváros és Mecsekszabolcs között, amelynek útvonala a következő: Kertváros – Csontváry utca – Krisztina tér – Enyezd utca – Temető északi kapu – Autóbusz-állomás – Budai Állomás – Mecsekszabolcs.  A Kertvárosból 8.10 és 17.10 között 60 percenként indul járat, Mecsekszabolcsból 7.45 és 16.45 között  60 percenként. A 103-as autóbuszok  pedig 103T jelzéssel a Szövetség utca helyett az Árnyas út – Temető északi kapu – Bőrgyár útvonalon közlekednek, mindkét irányban.


November 2-án, 3-án és 4-én: a 6-os és 8-as járatokon megszokott szóló autóbuszok helyett csuklós járművek közlekednek.A 103-as autóbuszok 103T jelzéssel a Szövetség utca helyett az Árnyas út – Temető északi kapu – Bőrgyár útvonalon közlekednek mindkét irányban.


A  Tüke Busz bérlet pénztárai november 1. (csütörtök): zárva lesznek, november 2-án és 3-án (péntek és szombat) valamennyi bérletpénztár bérletezési időszak szerinti szabadnapi nyitva tartás szerint - a PTE Ifjúság úti pénztára viszont ezért zárva lesz – fogadja az utazó közönséget. Az októberi havi bérletek érvényességi idejét a Tüke Busz meghosszabbította, azokat  november 7-én (szerdán) 24 óráig lehet felhasználni.

További híreink
A petárdázás sokkolja az állatokat
Petárda STOP-ot kérnek az állatvédők szilveszterre.
2018-12-31 02:34:41, Hírek, Környezetünk Bővebben
A környezettudatosság sikert terem
A szűk elitben a Pécsi Tudományegyetem a világ zöld egyetemeit rangsoroló listán.
2018-12-29 21:55:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Hasznos tanácsok az ünnepekre
Néhány nap, s már feldíszített fa áll a lakásokban. Sokan azonban már a hét végén útra kelnek, vagy éppen még az utolsó ajándékokat, az ünnepi menü még hiányzó alapanyag...
2018-12-22 02:37:10, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A szűk elitben a Pécsi Tudományegyetem a világ zöld egyetemeit rangsoroló listán.
Bővebben >>