. Ma József napja van.
Egyedi festménnyel díszített fal
2013-10-09 11:31:12
 Egyedi  festménnyel díszített fal

Egyedi festménnyel díszített fal

Óriásfestmény díszíti a pécsi  Esélyek  Háza épületét, családtörténeteket örökített meg  benne tíz fiatal.
 
Nem igazán mondható átlagosnak a Pécsett az Esélyek Háza. Az épületet egyedi falfestmény díszíti, amelyet tíz pécsi középiskolás hat délutánon át alkotott meg az úgynevezett közösségi falfestés módszerével. Tíz pécsi fiatal történetét meséli el, örömeiket és bánataikat, amelyeket otthon, a családjukban éltek meg. A hatalmas és tarka  alkotás legapróbb részletei is élményt nyújtanak.


Tíz középiskolás fiatal hat napon át a pécsi Civil Közösségek Háza udvarán töltötte a délutánjait. Munkásruhában, fülig festékesen pingáltak egy körülbelül húsz négyzetméteres falfelületre. Mindössze annyi volt a megrendelők kérése, hogy a majdani alkotás a család és a párkapcsolat fontosságáról szóljon.  

A közösségi falfestés kiváló módszer arra, hogy fiatalok rábírhatók legyenek egy adott témával behatóbban is foglalkozni – mondják a módszer szakértői. Az alkotómunkát Fehér Angéla és Katona Krisztina vezették. Szerintük azzal, hogy egy falfestmény elkészül, több hasznos dolog is történik.

 - A mű elkészülése során megújul egy csupasz fehér fal, színes ruhát ölt,szinte életre kel – mondja Katona Krisztina, a pécsi Szín-Tér Egyesület Murál Morál Mező Csoportjának vezetője. – Ami talán még ennél is fontosabb, az alkotásban résztvevők felfedezik önmagukat, megfogalmazzák gondolataikat, érzéseiket a közösségi művészet, az alkotás által. Hatalmas festményeken tárják mindezeket a nyilvánosság elé  és ezzel másokat is gazdagítanak.

Fehér Angéla projektvezető, mindehhez a következőket fűzi hozzá, a festésben résztvevő fiatalok a város különböző középiskoláiból érkeztek, s mivel nem egy már összekovácsolódott társaságról volt szó, nem  kész ötlettel érkeztek,  hogyan nézzen ki a falfestmény.

 – Az első témafeldolgozó alkalmak arról szóltak, hogy ki-ki megfogalmazhatta a maga örömeit és bánatait a családjával, a párkapcsolati tapasztalataival kapcsolatosan – folytatja tovább. - Egyszerűnek tűnő gyakorlatokkal pillanatok alatt ráhangolódtak a megadott  témára. Például mindenki három percet kapott arra, hogy gondolkodás nélkül, gyorsan lerajzolja a saját családját. Ezután otthoni történeteket meséltek – jókat és rosszakat egyaránt. Ahogy így lassan közelítettünk a témához, fokozatosan kialakult, milyen életképek kerüljenek majd a falra. Számomra az volt a legdöbbenetesebb, hogy a tíz fiatalból hatnak elváltak a szülei. A legérdekesebb pedig a ragaszkodásuk ahhoz, hogy a fájó emlékeik ne jelenjenek meg a falfestményen.

E negatívumoknak valóban nyoma sincs a falon: egy égbe törő fa ölelő gyökerei alatt egy nő és egy férfi együtt tartja kézben újszülöttjét – ez a főmotívum. Emellett kisebb epizódok láthatók: szülők a gyerekeikkel a játszótéren, egy házasuló pár, nagyszülők az unokáikkal, vagy épp egy népes család vacsora közben.

Végh Gábor, a pécsi MIOK József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskolában tanul, ötödik alkalommal vett részt közösségi falfestésben. Mint mondja, újra és újra varázslatos átélni azt az élményt, hogy a teljesen ismeretlenből egyszercsak egy nagy és közös alkotás születik.

 - Minden részében ott van a kezem nyoma, a fa gyökerében, az almában, és a kisbabánál is egy kevés. Tudom, hogy ha majd egyszer visszajövök jó érzés lesz látni a rajta lévő festményt, s felidéződik bennem milyen jó volt együtt dolgozni a többiekkel  a képen.  


A Pécs-belvárosi közösségi falfestés az Élet-Tér – komplex szolgáltatások és közösségi kezdeményezések támogatása a pécsi családok jólétéért elnevezésű program Társadalmi Megújulás Operatív Program részeként valósulhatott meg. A kétéves projekt gazdái a pécsi Nevelők Háza Egyesület és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Pécsi Csoport Csilla Gondviselés Háza.

Utoljára frissítve: 2013-10-09 11:35:07

További híreink
Egységesen kezeli a rendezvényeket
Egyedülálló digitális rendezvényplatformot fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán.
2024-03-19 02:13:35, Hírek, Környezetünk Bővebben
Európai szintű kezdeményezés
Az EU PAL-COPD az első olyan nagyszabású nemzetközi vizsgálat, amelynek célja a palliatív ellátás beépítése a tüdőgyógyászatba.
2024-03-18 02:48:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csillagászati Héten lehozzák a csillagokat is Pécsen
A leendő magyar űrhajóssal is találkozhatnak az érdeklődők a Csillagászati Héten Pécsen a Zsolnay Negyedben.
2024-03-17 01:28:55, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A leendő magyar űrhajóssal is találkozhatnak az érdeklődők a Csillagászati Héten Pécsen a Zsolnay Negyedben.
Bővebben >>