. Ma Vazul napja van.
Egyedülálló kezdeményezés Pécsen
2024-05-07 21:40:08
Egyedülálló kezdeményezés Pécsen

Egyedülálló kezdeményezés Pécsen

A végzettek letelepítése, a pályakezdők városban tartása  érdekében Pécsen  bérlakás-pályázatot hirdetnek pedagógusok és pedagógus-jelöltek részére.

A pécsi egyházmegye és a tankerületi központ közreműködésével, a Pécsi Tudományegyetem kezdeményezésére, az önkormányzat új, Magyarországon egyedülálló bérlakás pályázatot ír ki pedagógusok számára. A kezdeményezés elsődleges célja a pályakezdők támogatása és ösztönzése, valamint a városban dolgozók lakhatási gondjainak megoldása, a városban tartásuk érdekében. Az önkormányzat 17 felújított, önkormányzati panel lakást ajánlott fel erre a célra, kedvezményes bérleti lehetőséggel, három éves időtartamra.

Mint Trócsányi András, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának dékánja elmondta, noha látszólag minden rendben van a tanárképzés terén, valójában súlyos problémákkal kell szembenézniük, folyamatosan csökken a tanári szakokra jelentkezők száma. Annak érdekében, hogy ennek valamilyen módon gátat vessenek programot dolgoztak ki a a pedagógus pálya vonzóbbá tételére, valamint a minél magasabb színvonalon folyó képzésre. Ekkor született meg az ötlet, az egyik munkatársuk fejében, a lakhatási gondokat kellene megoldani, ennek megvalósításába bevontak minden érintettet.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere, ehhez a következőket tette hozzá,  a város jövőjének kulcsa a minőségi oktatás,  ennek fontos feltétele, hogy a pedagógusok méltó körülmények között élhessenek. Ezért is támogatta az önkormányzat az egyetem ötletét, ír ki pályázatot kimondottan pedagógusok - pályakezdő, végzés előtt álló, esetleg lakhatási gondokkal küzdő, de már több éve a pályán  lévő - részére, ami első lépésben 17 felújított pécsi panellakás három éves, önköltségi bérletét teszik lehetővé.

A pécsi egyházmegye részéről Felföldi László megyéspüspök mindezt azzal egészítette ki, hogy albérlet-támogatással igyekeztek segíteni az iskoláikban tanító pedagógusokat. A rövidesen megjelenő  bérlakás-pályázat azonban jelentős segítséget jelent majd a Pécsen tartásukban.

A szociális ügyekért felelős alpolgármester, Nyőgéri Lajos a pályázat kapcsán elmondta, a jelentkezők közül egy bíráló bizottság - tagja lesz az egyetem mellett a tankerület és az egyházmegye képviselője is - választja ki,  majd azokat, akik augusztus 30-án vehetik majd át  a bérlakásuk kulcsait. Kitért arra is, a lakások  havi bérleti díja annak nagyságától függ majd, 45.000 és 55.000 forint között lesz. A pályázók a bérleti jogot pedig  három évre nyerik el.

Utoljára frissítve: 2024-05-07 21:41:30

További híreink
Nagy csata várható a bajnoki pontokért
A hivatalos teszttel veszi kezdetét pénteken az 57. Mecsek Rallye Pécsen.
2024-06-13 21:24:03, Hírek, Környezetünk Bővebben
A pontosabb diagnózist segítik
Két nagy értékű diagnosztikai eszköz segíti a Pécsi Tulajdonegyetem Klinikai Központ Orvosi Képalkotó Klinikáján a még pontosabb diagnózisok felállítását.
2024-06-13 02:51:35, Hírek, Környezetünk Bővebben
Három futballpályányi napelemet kapcsoltak be
Ipari napelemes rendszert telepített a gyár tetőire és hőszivattyúshűtő-fűtő technológiát vezet be egy gyártócsarnokban a Körber Hungária Pécsen.
2024-06-12 20:42:56, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pünkösdkor szinte mindenki útra kel, vagy ha nem szívesen vesz részt az ünnepkörhöz kapcsolódó rendezvényeken.
Bővebben >>