. Ma Andrea napja van.
Egyedülálló kutatóközpont Pécsett
2013-08-01 22:23:17
Egyedülálló kutatóközpont  Pécsett

Egyedülálló kutatóközpont Pécsett

Egyedülálló kutatóhely kezdte meg működését Pécsett, ahol a világon elsőként hoztak létre nanotechnológiát és vírusokat alkalmazó terápiás központot.


Mint  Kovács Árpád László, az Enviroinvest Zrt. vezérigazgatója elmondta, cégük két éve nyert 260 millió forint uniós támogatást az Új Széchenyi Terv keretében. A támogatással egy 434 millió forint összköltségű projekt keretében a világon elsőként létesült a nanotechnológiát és fágterápiát ötvöző, úgynevezett nanofágterápiás központ a baranyai megyeszékhelyen.

 

A kutatások egyik célja, hogy bakteriofágokat, vagy röviden fágokat állítsanak elő. Ezek olyan vírusok, amelyekkel elpusztíthatók a kórokozó baktériumok. Hatásuk hasonló az antibiotikumokéhoz, de a kezelések során mellékhatás nem jelentkezik.     Kovács Árpád László hangsúlyozta: a fágterápiás kutatásokat és alkalmazásokat egy intézménybe foglaló központ elsőként létesült az Európai Unióban. Az pedig a világon is újdonságnak számít, hogy mindehhez nanotechnológiai eszközöket használnak.  

 

Mindehhez  Kovács Tamás vezérigazgató-helyettes  a következőket tette hozzá, a fejlesztéssel létrejövő központ kétszintes, összesen 410 négyzetméteres, s a benne található eszközpark értéke eléri a 250 millió forintot. A létesítményben lehetőség van többek között baktériumok szaporítására, DNS izolálására, analizálására, kinetikai mérésekre, nanoanyagok szintézisére.  

 

A központban az Enviroinvest Zrt. munkatársai már kifejlesztették a cég első nanofágterápiás termékét, egy antibakteriális hatású liposzómát. A liposzóma fágeredetű fehérjék segítségével felismeri az MRSA baktériumokat és elpusztítja azokat. A készítményt állatkísérletekben tesztelték, és az hatásosnak bizonyult. A kutatás mellett az intézmény molekuláris biológiai szolgáltatásokat fog nyújtani, az agrár, élelmiszeripari és környezetvédelmi szektorok számára.   

 

A pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. három cég jogutódjaként 2010-ben alakult, négy fő üzletággal – mint biotechnológiai kutatás-fejlesztés, környezetvédelmi tanácsadás, kereskedelem, elektronikai hulladékgazdálkodás - rendelkezik.     A vezérigazgató-helyettes beszámolt róla: a fejlesztés során tíz új munkahely létesült az Enviroinvest Zrt-nél, amelynek így negyvennégy alkalmazottja lett. A jövőben a cég az új központjával részt kíván venni a felsőoktatásban is.


 Az Enviroinvest Zrt. tavalyi mérlege 415 millió forint nettó árbevétel mellett 8,8 millió forint mérleg szerinti eredményt mutat. A cég 2011-ben 365 millió forint árbevételt és 4 millió forint adózott nyereséget ért el.                             ( forrás: MTI )

Utoljára frissítve: 2013-08-01 22:31:26

További híreink
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben
A versek veszik birtokba a várost
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
2024-04-09 21:59:42, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pia, drog, függőségek. Bár a probléma minden esetben összetett, a legújabb kutatások szerint a háttérben ADHD ...
Bővebben >>