. Ma Béla napja van.
Egyenlő esélyekkel
2018-12-06 02:08:28
Egyenlő esélyekkel

Egyenlő esélyekkel

Az ingyenes utazási igazolványra december 11-ig nyújthatják be pályázatukat azok a 18 évesek, akik szeretnék felfedezni Európát.


Az Európai Bizottság meghirdette a DiscoverEU második pályázati fordulóját,  12.000 utazási igazolványt osztanak ki ezen a módon azoknak a 18 éves fiataloknak,  akik a jövő nyáron  szeretnék felfedezni Európát. Tavaly, amikor először hirdették meg 15.000 fiatal utazhatta be  segítségével Európát  július és október között. Sokan közülük részesei lehettek a kulturális örökség európai évében megrendezett rendezvényeknek.

 

Bárki pályázhat a lehetőségre, aki 2000. január 1. és 2000. december 31. között született és az Európai Unió valamelyik tagországának állampolgára. Az érdeklődő fiataloknak az Európai Ifjúsági Portálon kell jelentkezniük, ahol regisztrálniuk kell, illetve utazási terveiket is meg kell osztaniuk. A pályázókat az alapján választják ki, hogy milyen válaszokat adnak az öt feleletválasztós kvíz-kérdésre az európai kultúra és sokféleség, a fiatalokat megcélzó uniós ifjúsági kezdeményezések, valamint a közelgő európai parlamenti választások témájában, amelyekhez egy további kiegészítő kérdés is kapcsolódik majd a második fordulóhoz kapcsolódó témakörök egyikéből. A sikeres jelentkezők 2019. április 15. és október 31. között  tehetnek egy hónapos utazást Európában.


Az Európai Bizottság a speciális igényű és a hátrányos helyzetű fiatalokat kiemelten segíti annak érdekében, hogy sikeresen pályázzanak, s részesei lehessenek a DiscoverEU-nak. Tippekkel segíti őket és adott esetben viseli a különleges segítségnyújtással  - például a kísérővel, vagy látássérült esetén vezető kutya rendelkezésre állásával -  kapcsolatban felmerült költségeket.


A kiválasztott fiatalok egyedül vagy legfeljebb öt fős, 18 éves fiatalokból álló csoportban utazhatnak, alapesetben vasúton. Annak érdekében ugyanakkor, hogy minél több helyre eljuthassanak Európában, adott esetben alternatív közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, úgymint a busz, vagy a komp, illetve kivételes esetekben akár repülőgépet is. Így az unió távoli területein, vagy szigetein élő fiatalok előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a kezdeményezésben.

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Húsvétvasárnap kell majd a nyári időszámításra átállni, és ennek a sok negatív következménye mellett van egy k...
Bővebben >>