. Ma Gedeon napja van.
Egyet előre, kettőt vissza
2014-12-23 23:49:04
Egyet előre, kettőt vissza

Egyet előre, kettőt vissza

(jegyzet)Nagy reményekkel a szívemben ültem le a tévé elé tizenhat nappal ezelőtt, hogy megnézzem a mieink nyitómeccsét az oroszok ellen az idei női kézilabda EB-n.


Ma már tudjuk; döntetlen született azon a meccsen, melynek ugyan semmilyen jelentősége nem volt a későbbiekre nézve, hisz az oroszok kiestek, mégis talán előre jelezte ez az eredmény azt, hogy mire számíthatunk Görbicz Anita és Zácsik Szandra hiányában. Épphogy sikerült bekerülni a hat közé, épphogy sikerült teljesíteni az elvárásokat. Méghozzá Németh Andrással, aki 61 éves és aki mellett szuperszonikus sebességgel száguldott el idén a kézilabda. Erre a dánok elleni középdöntős meccs kapcsán mindjárt kitérek. Szóval az oroszok után jöttek a lengyelek. Az a meccs megmutatta, hogy talán mégis remélhetem, hogy a négybe fogunk kerülni, ami szerintem egy normálisabb edzői stáb összerakásával simán elérhető lett volna. A spanyolok ellen szerencsétlen végjátékot produkálva kikaptunk, a románokat elképesztő mázlival és egy eszméletlen jó Kiss Évával a kapuban vertük meg, aztán következett a dán meccs. Az ott nyújtott, számomra megbocsáthatatlan edzői teljesítménnyel.


Ott úszott el minden, az elődöntővel kapcsolatos álom. Múlt hétfőn mutatkozott meg, hogy a kézilabda edzői társadalom azon része, amely a női válogatott vezetésére februárban ki lett jelölve, valójában mennyire le van maradva taktikai felkészültség tekintetében. A dánok elleni megalázó vereséget és a számomra összességében botrányos hazai EB-szereplést nem lehet kizárólag Görbicz és Zácsik hiányára fogni. Na, de lássuk az ominózus meccset! Jan Pytlick, az északiak szövetségi kapitánya megosztó személyiség, de mindenki tudja róla, hogy ha kézilabda pálya közelébe kerül, zseniális stratégává vedlik át, ez a tulajdonsága pedig ellenünk épp elég volt. A dán csapat ugyanis rengeteg olyan taktikai hibából építette fel az ellenünk vívott csatát, amelyet Németh András és stábja elkövetett. Bal átlövő poszton Bulath Anita kezdett azon a találkozón, aki alacsony növésű lévén nem sok sót evett meg a nagydarab dánokkal szemben, ergo szinte semmit nem tudott támadásban felmutatni, de ugyanez igaz a védőmunkájára is.


Ennek eredménye, hogy a dán csapat villámgyorsan vágott nekünk hármat az elején, aztán ugyan kiegyenlítettünk, de a végeredményt nézve esélyünk nem volt. Jan Pytlick az első félidő második felében húzta elő azt a taktikai elemet, amely szerint a dánok lehozták a kapusukat, helyére pedig Kristina Kristiansen személyében, külön erre a célra készített megkülönböztető mezben mezőnyjátékos lépett a pályára. Akár hiszik, akár nem, erre 40 azaz negyven percig nem érkezett válasz, a mérkőzés utolsó 5 percében észlelte Németh András, hogy a dánok (ahogy ő mondta időkérésnél) "hét emberrel szórakoznak velünk". Igen, hét emberrel elkezdték szinte végig nyomatni a két beállós offenzív taktikát, ezzel gyakorlatilag meccset nyertek. Mindez pedig azért történhetett meg, mert amikor ilyen szituációban hozzánk került a labda, a mieink szépen komótosan passzolták fel a dánok kapuja elé a labdát, holott az 10-15 másodpercig üres volt.

 

Meggyőződésem, hogy ha északi riválisunk kapott volna 3-4 gólt ilyen szituációból, Jan Pytlick nem alkalmazta volna 40 percig ezt a variációt. De a dánok nem kaptak gólt ilyen helyzetben, mert mi lassúak voltunk. Lassúak és taktikailag felkészületlenek. Pedig ezeket a dánokat most el lehetett volna kapni. De hát amíg Köstner Vilmos a videó elemzőnk, aki elintézi a dánokat annyival, hogy semmi újat nem tudnak már mutatni nekünk és nem is olyan gyorsak, amilyennek hirdetik magukat, addig marad a felkészületlenség és a vereség.


A vereség, amit annak is köszönhetünk, hogy fizikailag nem voltunk kellően felkészültek a dánokra. A magyar csapat kétharmada fáradt volt, lassú volt, ami szintén Köstner trehány munkájának köszönhető, hiszen ő fele a csapatnál az erőnléti edzésekért is. Ami a folytatást illeti: megvertük ugyan a norvégokat a középdöntő záró meccsén és mehettünk Pestre játszani az ötödik helyért a franciákkal, de azt a meccset is csak nagyon szorossá tudtuk tenni, különösen a második félidőben, nyerni viszont újfent nem sikerült.


Mi tehát a kontinenstorna mérlege magyar szempontból? A két évvel korábbi, szerbiai tornához képest mentálisan, fizikálisan és taktikai fronton is az egy előrelépéshez képest kettőt léptünk vissza. Megmutatkozott szegény Karl Erik Bőhn hiánya, aki nélkül ugyan most megvertük a norvégokat, de ez sem számított semmit. A norvégok túltették magukat ezen a kudarcon, nem érdekelte őket, hogy kikaptak, minket pedig ez a győzelem elbizakodottá tett. Elhittük, hogy a francia bab is hús. Pénteken megint kimentünk nagy arccal a pályára, azt hittük, simán hozzuk az ötödik helyet, de csak a hatodikat sikerült. Ez pedig ilyen kerettel, mely Görbicz és Zácsik nélkül is kis túlzással tele van európai kupagyőztessel, szóval ez így szégyen! Németh Andrásnak jól fog állni a nyugdíj, csapatnak meg a norvég edző. Remélem, mindkettő teljesül, mert Németh mellett elment a kézilabda, a magyar válogatott pedig tanulhat a norvégoktól taktikát, mentalitást, fizikálisan fejlődhet. Edzőinknek pedig új kézilabda pedagógiai módszereket kell tanulni. Változtatni kell, ha a sportág nem akar a foci sorsára jutni!                                    (Haász Rudolf)

Utoljára frissítve: 2014-12-24 00:26:43

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Március 15-én ünnepi programok és koncertek várják a pécsieket.
Bővebben >>