. Ma Auguszta napja van.
Egyetemi önkéntesek elsőként Pécsett
2018-04-11 21:34:30
Egyetemi önkéntesek elsőként  Pécsett

Egyetemi önkéntesek elsőként Pécsett

A Pécsi Tudományegyetem mintegy hatvan hallgatója kötött önkéntes tartalékos szerződést a Magyar Honvédséggel.

A hallgatók kiképzésüket követően részt vállalhatnak a professzionális erők támogatásaként a helyi védelmi feladatokban, például  az árvíz elleni védelemben.


Mint Takács Attila dandártábornok, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka elmondta, az Önkéntes Területvédelmi Tartalékosok olyan civil foglalkozású, vagy közép- illetve felsőfokú tanulmányait folytató személyek, akik vállalják, hogy – munkájuk, illetve tanulmányaik mellett – a felkészítést követően szükség szerint a Magyar Honvédség tényleges állományú katonáival együtt segítséget nyújtanak lakókörnyezetüknek, szavatolják annak biztonságának, közös értékeink védelmét.

Szólt arról is, a honvédség maximálisan figyelembe veszi a diákok elfoglaltságát, és a felkészítéseket a vizsgaidőszak utáni nyári szünetre időzíti. Kitért arra is, hogy  tizenhárom magyarországi felsőoktatási intézményben kíván létrehozni egyetemi századot, összesen mintegy 1300 fővel.  

A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési program elsődleges célja, hogy mintegy húszezer tartalékos katona szolgáljon a  Magyar Honvédségben, ennek érdekében az ország mind a 197 járásában létrehoznak egy-egy tartalékos századot, s ezáltal  krízishelyzetben minden járásban, minden településen lesz egy azonnal reagálni tudó helyi erő. Az egyetemi századok jelentik majd a testület tartalékos tisztképzésének bázisát.

Berke Gyula, a Pécsi Tudományegyetem oktatási rektor-helyettese egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a Pécsi Tudományegyetem hallgatóitól amúgy sem áll messze az önkéntesség, hiszen 2013 júniusában közülük mintegy ötvenen jelentkeztek néhány óra leforgása alatt, hogy segítséget nyújtsanak a dunaszekcsőieknek az árvízi védekezésben.

A szerdai ünnepélyes szerződésaláírás volt az úgynevezett „Egyetemi önkéntesek” csoportjának hivatalos megalakulása is egyben, mely egyedülálló és első az országban. Az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati forma lehetőséget biztosít mindazok számára, akik elkötelezettek, és tenni szeretnének saját lakókörnyezetük biztonságáért – a hallgatók tanulmányaik mellett a mindennapi életben is hasznosítható ismereteket szereznek, ezzel járási szinten növelik az ország önvédelmi képességét.

Utoljára frissítve: 2018-04-11 21:43:46

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Egyetemi Borbirtok és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködése új szintre lép.
Bővebben >>