. Ma Márk napja van.
Egyetlen alkalommal
2017-03-31 02:23:08
Egyetlen alkalommal

Egyetlen alkalommal

Egyetlen alkalommal látható Pécsett a Faust, az elkárhozott című  táncdráma a Kodály Központban.

 

Dubrovay László által komponált Faust, az elkárhozott című  mű az elmúlt hetven év egyik legnagyobb szabású eredeti balettzenéje. Monumentalitását mutatja a mű több mint 460 oldalas partitúrája is. A darab Goethe remekművének első  és második részét követi, szinte teljes mértékben megegyezve az eredetivel.

A zeneszerző érzelemben gazdag dallamai a Zuglói Filharmónia - Szent István Király Zenekar közreműködésével Záborszky Kálmán Liszt-díjas karnagy vezényletével szólalnak meg. A táncdráma pedig nagyszabású, látványos színpadképben elevenedik meg a Pécsi Balett táncművészeinek előadásában. A produkció igazi csemege a zene és a tánc rajongói számára egyaránt.

Dubrovay László több mint két évtizede fejezte be nagyszabású balettjét, amelynek 2016-ban volt az ősbemutatója.

-A cselekmény dramaturgiája lehetőséget nyújtott sokféle hangvétel, gesztus- és mozdulatban gazdag zenei anyag megteremtésére – mondja a  zeneszerző. - Öreg korában ki ne gondolna arra, milyen lenne az összegyűjtött tapasztalatok, ismeretek birtokában megfiatalodni, még egyszer élvezni a fiatalság minden vonzerejét, végigélni az új élet által kínált sokféle szépséget, gazdagságot? Goethe Faustja ezért a célért szövetségre lép az ördöggel, halála után testét a pokoli erők rendelkezésére bocsátja. A kérdés azonban az, hogy egy tisztességes, becsületes, példamutató élet után az elkárhozás megtörténhet? Győzhetnek a gonosz erők?

A táncdráma koreográfiáját a Harangozó-díjas és Imre Zoltán-díjas Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója készítette. Mint mondja, nagy megtiszteltetés és felelősség is egyben egy kortárs zeneszerző művéhez elsőként koreográfiát készíteni. Kitért arra is, a saját elképzeléseit úgy kellett összhangba hoznia a zeneszerzőjével, hogy végül a kettőjük víziója eggyé váljon.

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-...
Bővebben >>