. Ma Béla napja van.
Egyetlen alkalommal
2017-03-31 02:23:08
Egyetlen alkalommal

Egyetlen alkalommal

Egyetlen alkalommal látható Pécsett a Faust, az elkárhozott című  táncdráma a Kodály Központban.

 

Dubrovay László által komponált Faust, az elkárhozott című  mű az elmúlt hetven év egyik legnagyobb szabású eredeti balettzenéje. Monumentalitását mutatja a mű több mint 460 oldalas partitúrája is. A darab Goethe remekművének első  és második részét követi, szinte teljes mértékben megegyezve az eredetivel.

A zeneszerző érzelemben gazdag dallamai a Zuglói Filharmónia - Szent István Király Zenekar közreműködésével Záborszky Kálmán Liszt-díjas karnagy vezényletével szólalnak meg. A táncdráma pedig nagyszabású, látványos színpadképben elevenedik meg a Pécsi Balett táncművészeinek előadásában. A produkció igazi csemege a zene és a tánc rajongói számára egyaránt.

Dubrovay László több mint két évtizede fejezte be nagyszabású balettjét, amelynek 2016-ban volt az ősbemutatója.

-A cselekmény dramaturgiája lehetőséget nyújtott sokféle hangvétel, gesztus- és mozdulatban gazdag zenei anyag megteremtésére – mondja a  zeneszerző. - Öreg korában ki ne gondolna arra, milyen lenne az összegyűjtött tapasztalatok, ismeretek birtokában megfiatalodni, még egyszer élvezni a fiatalság minden vonzerejét, végigélni az új élet által kínált sokféle szépséget, gazdagságot? Goethe Faustja ezért a célért szövetségre lép az ördöggel, halála után testét a pokoli erők rendelkezésére bocsátja. A kérdés azonban az, hogy egy tisztességes, becsületes, példamutató élet után az elkárhozás megtörténhet? Győzhetnek a gonosz erők?

A táncdráma koreográfiáját a Harangozó-díjas és Imre Zoltán-díjas Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója készítette. Mint mondja, nagy megtiszteltetés és felelősség is egyben egy kortárs zeneszerző művéhez elsőként koreográfiát készíteni. Kitért arra is, a saját elképzeléseit úgy kellett összhangba hoznia a zeneszerzőjével, hogy végül a kettőjük víziója eggyé váljon.

További híreink
Jó Ember Díj Szasónak
Tizenharmadik alkalommal adta át a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány a Jó Ember Díjat.
2018-04-22 22:11:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Együtt működik az egyetem és az állatkert
Együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Állatkert és a Pécsi Tudományegyetem, melynek értelmében az egyetem hallgatói és munkatársai kedvezménnyel látogathatják az ál...
2018-04-21 19:59:52, Hírek, Környezetünk Bővebben
A cél, a szociokulturális hátrányok csökkentése
A térség nevelési-oktatási intézményei tanulóinak és az óvodás gyermekek óvodai foglalkozáson kívüli kompetencia-fejlesztését tűzte ki célul a VOKE Vasutas Művelődési Ház...
2018-04-15 18:35:57, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét egy hosszú hétvége, ami lehetőséget ad a kikapcsolódásra, ünneplésre.
Bővebben >>