. Ma Dániel napja van.
Egyetlen alkalommal
2017-03-31 02:23:08
Egyetlen alkalommal

Egyetlen alkalommal

Egyetlen alkalommal látható Pécsett a Faust, az elkárhozott című  táncdráma a Kodály Központban.

 

Dubrovay László által komponált Faust, az elkárhozott című  mű az elmúlt hetven év egyik legnagyobb szabású eredeti balettzenéje. Monumentalitását mutatja a mű több mint 460 oldalas partitúrája is. A darab Goethe remekművének első  és második részét követi, szinte teljes mértékben megegyezve az eredetivel.

A zeneszerző érzelemben gazdag dallamai a Zuglói Filharmónia - Szent István Király Zenekar közreműködésével Záborszky Kálmán Liszt-díjas karnagy vezényletével szólalnak meg. A táncdráma pedig nagyszabású, látványos színpadképben elevenedik meg a Pécsi Balett táncművészeinek előadásában. A produkció igazi csemege a zene és a tánc rajongói számára egyaránt.

Dubrovay László több mint két évtizede fejezte be nagyszabású balettjét, amelynek 2016-ban volt az ősbemutatója.

-A cselekmény dramaturgiája lehetőséget nyújtott sokféle hangvétel, gesztus- és mozdulatban gazdag zenei anyag megteremtésére – mondja a  zeneszerző. - Öreg korában ki ne gondolna arra, milyen lenne az összegyűjtött tapasztalatok, ismeretek birtokában megfiatalodni, még egyszer élvezni a fiatalság minden vonzerejét, végigélni az új élet által kínált sokféle szépséget, gazdagságot? Goethe Faustja ezért a célért szövetségre lép az ördöggel, halála után testét a pokoli erők rendelkezésére bocsátja. A kérdés azonban az, hogy egy tisztességes, becsületes, példamutató élet után az elkárhozás megtörténhet? Győzhetnek a gonosz erők?

A táncdráma koreográfiáját a Harangozó-díjas és Imre Zoltán-díjas Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója készítette. Mint mondja, nagy megtiszteltetés és felelősség is egyben egy kortárs zeneszerző művéhez elsőként koreográfiát készíteni. Kitért arra is, a saját elképzeléseit úgy kellett összhangba hoznia a zeneszerzőjével, hogy végül a kettőjük víziója eggyé váljon.

További híreink
Középpontban a gyógyszerészeti kutatások
A hazai innovatív klinikai kutatások és a gyógyszerágazat fejlődéséhez járul hozzá az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, a Pécsi Tudományegyetem vezetésév...
2017-07-16 18:40:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Szódacsatát vívtak Villányban
A Villányi Rozé Fesztiválnak első alkalommal a szódaháború is része volt.
2017-07-15 18:35:30, Hírek, Környezetünk Bővebben
Újra futnak, most a Tisza-tavi félmaratonon
A hét végén a Tisza-tó 111 kilométeres körbefutását vállalta a pécsi gyermekklinika orvosainak hatfős csapata.
2017-07-15 18:08:47, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A jövőbeli igényekhez igazodó költségvetés érdekében az Európai Bizottság vitát nyitott az unió pénzügyeinek...
Bővebben >>