. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Egyre súlyosabb probléma
2015-11-24 20:15:01
Egyre súlyosabb probléma

Egyre súlyosabb probléma

Minden negyedik gyermeket szegénység és társadalmi kirekesztés fenyeget ma Európában, gyermekkori nehézségeik pedig egész életükre hatással vannak.


Az Európai  Parlament napirendjén is szerepelt a gyermekszegénység. A vitát követő állásfoglalásban felszólították a tagállamokat, tegyenek konkrét lépéseket a csökkentéséért. Ebben egyebek mellett javaslaták, mindenhol teremtsék meg a feltételeket arra, hogy  valamennyi gyermek férhessen hozzá az ingyenes és minőségi közoktatáshoz.

 

Inês Cristina Zuber baloldali portugál képviselő  véleménye szerint „a megszorító intézkedések miatt fajult idáig a helyzet, amely egyre rosszabb lesz. A tagállamoknak  éppen ezért  meg kell oldaniuk az oktatáshoz, valamint az egészségügyi- és szociális ellátáshoz való hozzáférést a gyermekek és családjuk számára egyaránt. E mellett gondoskodniuk kell a megfelelő étkeztetésükről és lakhatásukról is.


Az ENSZ gyermekek jogairól szóló egyezménye ugyanis kimondja, hogy minden gyermeknek joga van többek között a megfelelő oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz és étkezéshez. Az Eurostat statisztikái szerint tavaly mintegy 26 millió gyermeket fenyegetett szegénység, vagy a  társadalmi kirekesztés Európában. Ez az unió 28 tagállamában a gyermekek 27,7 százalékát  érinti.


Bár az arányok nagyon eltérőek, minden tagállamban élnek gyermekek nehéz körülmények között. Romániában a gyermekek 51 százalékát, Bulgáriában pedig 45,2 százalékát fenyegeti a szegénység. Magyarországon ez az arány 41,4 százalék, így az ország a sor végéről a harmadik az uniós tagállamok között. Dániában, Svédországban és Finnországban a legalacsonyabb a gyermekszegénység kockázata.
A gyermekek alultápláltsága szintén nagy probléma. Az UNICEF kimutatása szerint Észtországban, Görögországban és Olaszországban 2008 óta kétszeresére nőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akik két egymást követő napon nem ettek húst vagy halat.


A gyermekszegénységet számos tényező befolyásolja, a  szegénység nem csak a pénz hiányát jelenti. Amellett, hogy nincs elegendő forrás a gyermekek étkezésének, lakhatásának és öltöztetésének fedezésére, a szegénység társadalmi kirekesztettséggel, az oktatás és a megfelelő egészségügyi ellátás hiányával is járhat. A statisztikák azt is kimutatták, hogy az elvált szülők, főként az egyedülálló anyák gyermekei számára jóval nagyobb a kockázat.

Utoljára frissítve: 2015-11-24 20:23:21

További híreink
Varieték hangulata a Zsolnay Negyed Éjszakáján
Exkluzív éjszakai tárlatvezetések, tűzshow, gyerekprogramok, slam poetry, koncertek, bűvész és akrobata előadások várják az érdeklődőket Pécsen a Zsolnay Negyedben.
2023-09-15 02:18:53, Hírek, Fókuszban Bővebben
A SzínHáz borai: Rozé ‘22 és a Summa Merlot
Folytatódik a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Tudományegyetem együttműködése.
2023-05-26 22:58:29, Hírek, Fókuszban Bővebben
Energiatudatosság és a mesterséges intelligencia
Az energiatudatosság és a mesterséges intelligencia lesz a XVI. Pollack Expo fókuszában.
2023-04-12 02:22:41, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>