. Ma Adalbert napja van.
Egyre többet tudnak a koronavírusról
2020-04-21 21:36:21
Egyre többet tudnak a koronavírusról

Egyre többet tudnak a koronavírusról

Sok mindent tudnak már a koronavírusról mondta el egyebek mellett az UnivTv-ben dr. Jakab Ferenc a kutatócsoport vezetője.


A jelenleg folyó kutatások középpontjában az eddig elvégzett   hatóanyag-tesztek további vizsgálata, valamint a hatóanyagok további tesztelése áll. E mellett kiemelt helyen kezelik a vírusminták genetikai állományának meghatározását. Mindezek mellett megkezdődött  az a vizsgálati eljárás is, amelyben a betegek vérében lévő antitesteket  képesek  mérni a már felgyógyult és egészséges emberek szervezetében. A tesztek nagy ütemben  folynak, 300 szert vizsgálnak 30-asával, 40-esével. A virológiai kutatócsoport vezetője, dr. Jakab Ferenc szerint az eddigi eredmények biztatóak, néhány szert már találtak, amelyek csökkenteni tudják a vírusfertőzést a sejtekben, de további komoly analízisekre van szükség.


Kitért arra is, hogy 32 vírusminta teljes genetikai analízisét végezték el, s arra a megállapításra jutottak, hogy Magyarországon Olaszországgal ellentétben több kisebb gócpont alakult ki. Annak, hogy hazánkban még nem kiugróan magas a vírussal megfertőződöttek száma,  jelentősen közre játszanak ebben a  járványügyi rendelkezések és a lakosság fegyelmezettsége.


Szólt arról is, a  neutralizációs teszteket a már felgyógyult, egészséges embereknél végzik el, azt  vizsgálják  milyen mennyiségű és szintű az adott egyén antitestválasza a fertőzésre, hogyan reagált a szervezete a vírusra. Mint megállapították, hogy akik enyhe, vagy semmilyen tünettel vészelték át a betegséget, azoknál alacsonyabb az antitestválasz. Kiemelte, még sok a kérdés, amire meg kell találniuk a választ, számos  kísérlet van még folyamatban, további vizsgálatokra van szükség.


Mint elmondta, három  a vírus ellen hatásosnak ígérkező, biztató és már ismert hatóanyagot tart számon hazai és  a nemzetközi szakirodalom, ezek a hidroxiklorokin, a favipiravir és a remdesevir. Ezen  anyagok  koronavírusra kifejtett hatását már  vizsgálják Nyugat-Európában és Amerikában is. Mindegyikről hallani pozitív és negatív kritikákat,  az ellentmondásokat kell további vizsgálatokkal feloldani.


A kutató  a hetek óta tartó, a maszk viselése körüli polémiával kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy az új tudományos ismeretek megváltoztatták a szakma véleményét, mely szerint inkább viseljen maszkot mindenki, a beteg és az egészséges is. Hiszen az enyhe tünetekkel élő betegek is fertőzhetnek. Hangsúlyozta, két védelmi vonal létezik: elsődleges és másodlagos, előbbi a házunk, lakásunk, utóbbi saját magunk védelme, a védőfelszerelések, például a maszk, ami jelentősen csökkentheti akár az enyhe fertőzők  vírusterjesztésének kockázatát.

Utoljára frissítve: 2020-04-21 21:38:38

További híreink
Újabb kutatóbázisok Pécsett
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére létrejövő tizenhét Nemzeti Laboratórium és egy kutatólaboratórium jön létre.
2020-09-26 20:26:33, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Kiállítás csak felnőtteknek
Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató A test ördöge címet viselő tárlat, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.
2020-09-26 20:11:21, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Különleges élmények és újabb műtárgyak
Korhű ruhába öltözött idegenvezetők avatják be a látogatókat a Zsolnay család titkaiba, de feltárulnak az idén 10 éves Gyugyi-gyűjteményhez kapcsolódó legemlékezetesebb t...
2020-09-18 21:29:47, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Augusztus 29-én Nyárzáró a Bóbitában címmel egész napon át tartó programmal várja a családokat Pécsett a báb...
Bővebben >>