. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Elcsalt milliárdok
2016-11-21 09:17:21
Elcsalt milliárdok

Elcsalt milliárdok

Szponzorációnak álcázott adócsalással 3,2 milliárd forint kárt okozott az állami költségvetésnek egy országos bűnelkövetői kör, amelyet többnapos akcióval sikerült felszámolni.  


Két szekszárdi férfi autóversenyzés mellett reklámügynöki tevékenységre alapított cégeket. Évente több száz vállalkozással kötöttek szponzori szerződést. Reklámfelületként a túrafutamokra nevezett versenyautók szolgáltak. A cégek nevével és logóival felmatricázott autókról készült versenyfotókkal látszólag igazolták a teljesítést, sőt, a szponzorok számlát és teljesítési igazolást is kaptak az átutalt évi több milliárdos szponzori díjról. A szponzorok a fiktív számlákat költségként elszámolták, azaz adóbevallásaikban levonható tételként szerepeltették.


A gyanú szerint azonban a számlák mögött nem volt valós teljesítés, ugyanis a szponzorok által havonta átutalt összegeket az elkövetők készpénzben felvették, és az összeg 95 százalékát a szponzoroknak visszaosztották.    


Az országos céghálózat és bűnelkövetői kör leleplezésére háromnapos akciót szervezett a NAV Dél-Dunántúli Bűnügyi Igazgatósága. A három nap alatt 227 helyszínen, országszerte 270 pénzügyi nyomozó végzett házkutatásokat, lefoglalásokat. A két irányítót a Merkúr Bevetési Egység kommandósai fogták el.


A pénzügyi nyomozók három nap alatt 27 ingatlant, 15 gépjárművet és céges üzletrészeket zároltak. Emellett készpénzt is lefoglaltak, továbbá az érintett cégek és személyek 10 pénzintézetnél vezetett 72 bankszámláját „befagyasztották” csaknem 400 millió forint értékben. Az egyik gyanúsított ingatlanában tartott házkutatáskor előkerülő drog miatt a rendőrség intézkedett.  


A nyomozók huszonegy gyanúsítottat hallgattak ki, közülük heten előzetes letartóztatásban vannak. A nyomozás üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik. Az elkövetők akár tíz év szabadságvesztésre is számíthatnak. A büntetés megduplázódhat, ha bebizonyosodik, hogy tettüket bűnszervezetben követték el.


Az ügyben több száz cég érintett. A zárolásoknak köszönhetően az okozott kár várhatóan teljes egészében megtérül.

Utoljára frissítve: 2016-11-21 09:19:04

További híreink
A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
Jogerős ítélet született a kábítószer-kereskedők ügyében.
2024-02-13 21:14:44, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Nem éri meg fiktív számlákkal adót csalni
Sikeresen számolt fel egy fiktív számlák kibocsátására szakosodott bűnszervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.
2024-02-09 21:04:59, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Letartóztatták a komlói rablópárost
A Pécsi Járásbíróság elrendelte egy fiatalkorú fiú és egy fiatal férfi letartóztatását egy hónapra a Komlón kétrendbeli felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt.
2024-01-29 21:07:26, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>