. Ma Gedeon napja van.
Életmű kiállítás az építésznek
2015-07-03 02:17:38
Életmű kiállítás az építésznek

Életmű kiállítás az építésznek

A  Pécsi Galériában július 3. és augusztus 9. között látható a Bachman Zoltán és műhelye kiállítás, amelynek megnyitóján már nem vehetett részt a neves építész, előtte egy nappal  hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt.

Iidén töltötte be a 70. életévét Bachman Zoltán Kossuth- és Ybl-díjas építész, 2013-ban a Prima Primissima díj nyertese, a Magyar Művészeti Akadémia által adományozott Nemzet Művésze díj tulajdonosa. Az általa tervezett Pécsi Galériában bemutatásra kerülő kiállítás képet ad életművéről, egyúttal az építészeti iskolájához kapcsolódó kör, valamint tanítványai építészeti munkásságáról is. Az anyag másik része főként az építészeti feladatokhoz kapcsolódó grafikákból készült válogatás.

Bachman Zoltán munkásságának gerincét a műemléki feladatok adják. A pécsi ókeresztény emlékek közül elsőként a Szent István téri mauzóleum és sírkamra rekonstrukcióját tervezte, amely 1986-ban nyílt meg. Nagy szerepe volt abban, hogy a síremlék-együttes 2000-ben elnyerte az UNESCO világörökségi címét, majd hat évvel később tervei alapján valósult meg a Cella Septichora és a hozzá kapcsolódó látogatóközpont, amely korszerű építészeti eszközökkel mutatja be az ókeresztény sírokat. Jelentős munkája a Káptalan utcában épült Dóm Múzeum, amely a székesegyház középkori kőfaragványainak ad otthont.

Az utóbbi évek legjelentősebb munkája a Pécsi Tudományegyetem beruházásaként megvalósult Szentágothai János Kutatóközpont épületegyüttese. Életműve legmaradandóbb részének azonban az oktatásban elért eredményeit tekinti. Meghatározó szerepe volt abban, hogy a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán megindult építész képzés mára a Pécsi Tudományegyetem fakultásaként egyetemi szinten működik.
 
Az építész szak doktori iskoláját 2003-ban szervezte meg, amely Breuer Marcell nevét vette fel. Az oktatásba bevonta Pécs vezető építészeit, szakmai-baráti kapcsolatai révén a doktori iskola hallgatói országos hírű, Kossuth- és Ybl-díjas építészek irodáiban szerezhetnek gyakorlatot. Bachman Zoltán iskolateremtő, közösségépítő szelleme teljesedik ki azokban a fiatal építészekben, akik munkájának folytatóiként a közeljövő építészetét formálják majd.

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen.
2024-03-24 17:36:35, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Összehangolja az oktatási és a hallgatói szolgáltatásokat a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány és a ...
Bővebben >>