. Ma Andrea napja van.
Életre kel a diótörő
2021-12-22 02:40:50
Életre kel a diótörő

Életre kel a diótörő

Zene, tánc és mese egy estén a Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és a Bóbita Bábszínház közös előadásában.

Csajkovszkij utolsó balettje, egyben utolsó színpadi műve A diótörő a világ balett színpadainak állandó és megunhatatlan darabja, mely elvarázsol felnőttet és gyereket egyaránt, generációk egész sora került közelebb általa a zenéhez és a tánchoz. A mű szimbólumrendszere ugyanis érzékletes módon jeleníti meg a szabadon szárnyaló, színes gyermeki fantáziát.

A diótörő két napon át - december 22-én és 23-án - lesz látható a Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és a Bóbita Bábszínház egyedülálló közös produkciójaként. A koreográfiát Vincze Balázs készítette, az előadás rendezője  és dramaturgja Böhm György, a Pannon Filharmonikusokat Vass András vezényli, a bábokat Czéh Dániel bábszínész kelti életre.

Az együttműködő három együttes több szálon kapcsolódik egymáshoz. Két alkotó műhely - a Bóbita Bábszínház és a Pécsi Balett - a Pécsi Nemzeti Színházból indult, majd évtizedekkel később önálló társulatként a Zsolnay Kulturális Negyedben talált otthonra. A Kodály Központban működő zenekar, a Pannon Filharmonikusok szakmai életében szintén meghatározó állomás volt a  Pécsi Nemzeti Színház egykoron. A Pécsi Balettnek és a Pannon Filharmonikusoknak ugyan van már közös előélete, de most először hoznak létre bábművészekkel közös  produkciót.

Az alapításának 210. évfordulóját ünneplő Pannon Filharmonikusok jogelőd zenekarát Lickl György, bécsi zeneszerző alapította, a Zeneművész Társaság 1811. december 9-én mutatkozott be először egy jótékonyság) hangverseny keretében. A Pécsi Balett 1960-ban jött létre, ami mérföldkő volt a magyar táncművészet történetében. Létrehozója, Eck Imre, az általa képviselt művészeti elképzelések idézték elő azt a paradigmaváltást, amelynek mentén a modern balett, a modern tánc kialakulhatott Magyarországon. Az idén ugyancsak 60 éves Bóbita Bábszínház a Pécsi Balettel szinte egy időben, 1961-ben alakult Kós Lajos vezetésével, s hamar ismertté vált humoros, show-jellegű felnőtt- és gyermekelőadásaival, valamint instrumentális rockzenére készült szöveg nélküli műsoraival.

Utoljára frissítve: 2021-12-23 08:37:17

További híreink
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben
A versek veszik birtokba a várost
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
2024-04-09 21:59:42, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
Bővebben >>