. Ma Vanda napja van.
Életre kel a diótörő
2021-12-22 02:40:50
Életre kel a diótörő

Életre kel a diótörő

Zene, tánc és mese egy estén a Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és a Bóbita Bábszínház közös előadásában.

Csajkovszkij utolsó balettje, egyben utolsó színpadi műve A diótörő a világ balett színpadainak állandó és megunhatatlan darabja, mely elvarázsol felnőttet és gyereket egyaránt, generációk egész sora került közelebb általa a zenéhez és a tánchoz. A mű szimbólumrendszere ugyanis érzékletes módon jeleníti meg a szabadon szárnyaló, színes gyermeki fantáziát.

A diótörő két napon át - december 22-én és 23-án - lesz látható a Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és a Bóbita Bábszínház egyedülálló közös produkciójaként. A koreográfiát Vincze Balázs készítette, az előadás rendezője  és dramaturgja Böhm György, a Pannon Filharmonikusokat Vass András vezényli, a bábokat Czéh Dániel bábszínész kelti életre.

Az együttműködő három együttes több szálon kapcsolódik egymáshoz. Két alkotó műhely - a Bóbita Bábszínház és a Pécsi Balett - a Pécsi Nemzeti Színházból indult, majd évtizedekkel később önálló társulatként a Zsolnay Kulturális Negyedben talált otthonra. A Kodály Központban működő zenekar, a Pannon Filharmonikusok szakmai életében szintén meghatározó állomás volt a  Pécsi Nemzeti Színház egykoron. A Pécsi Balettnek és a Pannon Filharmonikusoknak ugyan van már közös előélete, de most először hoznak létre bábművészekkel közös  produkciót.

Az alapításának 210. évfordulóját ünneplő Pannon Filharmonikusok jogelőd zenekarát Lickl György, bécsi zeneszerző alapította, a Zeneművész Társaság 1811. december 9-én mutatkozott be először egy jótékonyság) hangverseny keretében. A Pécsi Balett 1960-ban jött létre, ami mérföldkő volt a magyar táncművészet történetében. Létrehozója, Eck Imre, az általa képviselt művészeti elképzelések idézték elő azt a paradigmaváltást, amelynek mentén a modern balett, a modern tánc kialakulhatott Magyarországon. Az idén ugyancsak 60 éves Bóbita Bábszínház a Pécsi Balettel szinte egy időben, 1961-ben alakult Kós Lajos vezetésével, s hamar ismertté vált humoros, show-jellegű felnőtt- és gyermekelőadásaival, valamint instrumentális rockzenére készült szöveg nélküli műsoraival.

Utoljára frissítve: 2021-12-23 08:37:17

További híreink
Középpontban a fiatalok egészsége
Intelligens technológiai alapokra épülő komplex prevenciós és rehabilitációs diagnosztikát és terápiát fejleszt ki közösen egy agár, egy kereskedelmi, egy orvos-biológiai...
2022-01-24 20:23:24, Hírek, Környezetünk Bővebben
Otthol, édes otthol
Ősbemutató a Pécsi Nemzeti Színházban - Otthol, édes otthol.
2022-01-22 02:30:06, Hírek, Környezetünk Bővebben
Összefognak a Dél-dunántúli régió fellendítéséért
A pécsi önkormányzat Baranya megye meghatározó intézményeivel fog össze annak érdekében, hogy a régió településein, a megyeszékhelyen javuljon a gazdaság versenyképessége.
2022-01-21 20:38:58, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ritka összetevővel nyerte meg a zsűrit a magyarok által készített madagaszkári íz világot megidéző csokoládés ...
Bővebben >>