. Ma Salamon napja van.
Életre kelnek az árnyak Pécsett
2017-04-21 21:37:14
Életre kelnek az árnyak Pécsett

Életre kelnek az árnyak Pécsett

A pénteken  veszi kezdetét Baranya székhelyén a Karakulit  Nemzetközi Árny-Játék Fesztivá, melynekl életre hívója a pécsi Márkus Színház.

Mint vezetője, Pilári Gábor egyebek mellett elmondta, a magyar résztvevők mellett még Törökországból, Lengyelországból, Csehországból, Spanyolországból, illetve Szlovákiából is érkeznek bábművészek. A nyitórendezvény idejére, sötétbe borul a Széchenyi tér. A Papír Panír csapata a dzsámi, a Nádor Szálló és a Nagy Lajos Gimnázium falaira  képeket, óriás árnyfigurákat vetítenek, valamint mozgó vásznakkal növelik a hatást. Szokolay Dongó Balázs zenéjét közreműködésével megszólaltató muzsikusok és kórus teszik még látványosabbá a nyitányt.

Kitért arra is, az eseménnyel az idén ötszáz éves a török karagöz játék előtt kívánnak tisztelegni, a pécsi rendezvény része Isztambulban sorra kerülő rendezvényfolyamnak. Szólt arról is, a kerek évforduló jó alkalmat teremt  egyben a keleti és az európai árnyszínházak találkozására.  A Karakulit, egy összetett szó. Első tagja a Karagöz török vásári árnyjáték főhősét idézi meg, míg második fele az indonéz árnyszínház nevéből, a wayang kulitból származik.

A rendezők a fesztivál elnevezésével is tisztelegni kívántak a tradicionális árnyszínház előtt, amelynek öt napja  alatt többek között bemutatkozik az indiai Tholpavakoothu Theater, az indonéz Wayang Rajakaya Árnyszínház, a kínai Kuangtung Lufeng Árnyszínház, valamint Cengiz Özek török  és Tadeusz Wierzbicki lengyel árnyjátékosok is. Lesznek előadások a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának dísztermében, a Művészetek és Irodalom Házában, a Pécsi Nemzeti Színház N. Szabó Sándor-termében és a Bóbita Bábszínházban is.

A produkciók mellett a művészek szakmai és a közönségnek szóló work shopokat tartanak, ki is lehet próbálni, hogyan lehet mozgatni a bábokat. Az eseményfolyam bevezetőjeként hat, a résztvevő nemzetek tradicionális árnyjátékát bemutató – egyebek mellett a török árnyjáték, az 500 éves karagöz játék múltját,  XX. századi megjelenését és kortárs kultúráját felvillantó - kiállítás is nyílt.

További híreink
Minden, amit az ünnepekről tudni kell
Az 1956-os forradalom kitörésének évfordulója kapcsán rendezendő pécsi programok, valamint az ünnepekhez – október 23. és november 1. – kapcsolódó közszolgáltatási rendbe...
2017-10-23 01:11:00, Hírek, Környezetünk Bővebben
Adomány a koraszülött mentőknek
Tavaszi felajánlása után ezúttal téli abroncsokat adományozott az Abroncs Kereskedőház a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítványnak.
2017-10-22 02:34:13, Hírek, Környezetünk Bővebben
Irreálisak az elvárások
Az Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége Pécsen tartott fórumának napirendjén a szakképzés megújítása szerepelt.
2017-10-20 14:46:15, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége Pécsen tartott fórumának napirendjén a szakképzés megújítása ...
Bővebben >>