. Ma János napja van.
Életre kelnek az árnyak Pécsett
2017-04-21 21:37:14
Életre kelnek az árnyak Pécsett

Életre kelnek az árnyak Pécsett

A pénteken  veszi kezdetét Baranya székhelyén a Karakulit  Nemzetközi Árny-Játék Fesztivá, melynekl életre hívója a pécsi Márkus Színház.

Mint vezetője, Pilári Gábor egyebek mellett elmondta, a magyar résztvevők mellett még Törökországból, Lengyelországból, Csehországból, Spanyolországból, illetve Szlovákiából is érkeznek bábművészek. A nyitórendezvény idejére, sötétbe borul a Széchenyi tér. A Papír Panír csapata a dzsámi, a Nádor Szálló és a Nagy Lajos Gimnázium falaira  képeket, óriás árnyfigurákat vetítenek, valamint mozgó vásznakkal növelik a hatást. Szokolay Dongó Balázs zenéjét közreműködésével megszólaltató muzsikusok és kórus teszik még látványosabbá a nyitányt.

Kitért arra is, az eseménnyel az idén ötszáz éves a török karagöz játék előtt kívánnak tisztelegni, a pécsi rendezvény része Isztambulban sorra kerülő rendezvényfolyamnak. Szólt arról is, a kerek évforduló jó alkalmat teremt  egyben a keleti és az európai árnyszínházak találkozására.  A Karakulit, egy összetett szó. Első tagja a Karagöz török vásári árnyjáték főhősét idézi meg, míg második fele az indonéz árnyszínház nevéből, a wayang kulitból származik.

A rendezők a fesztivál elnevezésével is tisztelegni kívántak a tradicionális árnyszínház előtt, amelynek öt napja  alatt többek között bemutatkozik az indiai Tholpavakoothu Theater, az indonéz Wayang Rajakaya Árnyszínház, a kínai Kuangtung Lufeng Árnyszínház, valamint Cengiz Özek török  és Tadeusz Wierzbicki lengyel árnyjátékosok is. Lesznek előadások a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának dísztermében, a Művészetek és Irodalom Házában, a Pécsi Nemzeti Színház N. Szabó Sándor-termében és a Bóbita Bábszínházban is.

A produkciók mellett a művészek szakmai és a közönségnek szóló work shopokat tartanak, ki is lehet próbálni, hogyan lehet mozgatni a bábokat. Az eseményfolyam bevezetőjeként hat, a résztvevő nemzetek tradicionális árnyjátékát bemutató – egyebek mellett a török árnyjáték, az 500 éves karagöz játék múltját,  XX. századi megjelenését és kortárs kultúráját felvillantó - kiállítás is nyílt.

További híreink
Operapiknikkel indul a Plácido Domingo Classics
Operapiknikkel veszi kezdetét a június 25-ig tartó Plácido Domingo Classics nemzetközi fesztivál Pécsett.
2017-06-22 15:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Rehabilitáció gyógyvízzel
Harkány egyedülálló gyógyvízének köszönhetően messze földön híres, ami számos különleges betegség gyógyítására alkalmas.
2017-06-20 01:41:32, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó gálaesttel zárult a XVII. POSZT
A hagyományokhoz híven díjátadó gálaesttel ért véget ebben az esztendőben is a POSZT.
2017-06-17 22:26:04, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A törzsi hastánctól a hieroglifákig – ezernyi kaland várja a pécsieket a Múzeumok Éjszakáján.
Bővebben >>