. Ma Márk napja van.
Eljött a várva várt pillanat
2021-08-03 14:21:37
Eljött a várva várt pillanat

Eljött a várva várt pillanat

Az immár tizennegyedik alkalommal megrendezett Ördögkatlan Fesztiválon augusztus 7-ig  várják az érdeklődőket színházi előadásokkal, irodalmi estekkel, képzőművészeti és családi programokkal, könnyű- és komolyzenei koncertekkel, kiállításokkal.


Az idei Ördögkatlan különlegesség a Nagyharsányban felépített különleges játszótér, ami egyben Maszkpersely is. Ezt Háy János író álmodott meg, és amelyben a szervezők szándéka szerint a feleslegessé vált maszkokat lehet örökre elzárni, amikor eljön az ideje. A 3×3×3 méteres kockára, amelynek falai víztiszta plexiből készülnek, lépcsőn lehet feljutni. A kockához  csúszda is kapcsolódik. A Maszkperselyt augusztus 4-én avatják fel, de egyelőre nem nyitják ki, majd akkor lehet beledobálni a maszkokat, ha végleg meg lehet szabadulni tőlük. E mellett egy új játszóhelyet is létrehoztak Villánykövesden. Egy elkerített rét istállóval, fészerrel, és az eseményei Csikófuttató valamint Kombájngarázs elnevezéssel kerültek be a programfüzetbe. Játszanak majd itt fiatal színművészetisek, szárnyukat bontogató zenekarok, összességében a fiataloknak teremt bemutatkozási lehetőséget.


Idén számos megemlékezést tartanak az összművészeti fesztivál keretében. Az Ördögkatlan két örökös védnöke Cseh Tamás zenész, énekes, dalszerző és Törőcsik Mari színművész. Törőcsik Marira augusztus 6-án emlékeznek Mozart Requiemjével a Pannon Filharmonikusok tolmácsolásában. Másnap Cseh Tamás emlékére szól délután öt órakor a beremendi templom harangja, majd ifjabb Sárkány Sándor Cseh Tamás és Bereményi Géza dalait énekli és játssza el zongorán. E mellett még  soha nem hallott Cseh Tamás-dalok is felcsendülnek. Ezek a Csengey Dénessel közösen, 1986-ban született kész és félkész dalokat - amelyek végül nem kerültek lemezre - Beck Zoli és Szűcs Krisztián adja elő. A Szent Efrém Férfikar Háy Jánossal új művet hoz létre, valamint az irodalmi programok mellett az alternatív rockzene, a népzene, a kortárs tánc, a színház, a film és a képzőművészet egyenrangúan jelenik meg a fesztivál kínálatában,  amelyen sok lesz a fiatal alkotó és fellépő.

A rendezvény idei díszvendége Bereményi Géza író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, rendező, Pál István Szalonna népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője, a Pannon Tükör kulturális folyóirat és a Nézőművészeti Kft. lesz. A Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Kovács Krisztián, Katona László és Gyulay Eszter alkotta független társulat öt produkciót mutat be a közönségnek öt helyszínen, kilenc alkalommal. A 25. születésnapját tavaly ünneplő Pannon Tükör kulturális folyóirat pedig irodalmi beszélgetésekkel, lapszámbemutatókkal és egy kortárs dalszövegekből készült különleges kiadvány bemutatójával várja az érdeklődőket.

 

Ebben az esztendőben Nagyharsány, Villánykövesd, Beremend, a Vylyan Pincészet és a Mokos Pincészet ad otthont, összesen mintegy 60 helyszínen sorra kerülő eseményeknek.

Utoljára frissítve: 2021-08-03 14:21:57

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek m...
Bővebben >>