. Ma Márk napja van.
Elkezdődött, ismét énekel a város
2015-07-26 17:52:24
Elkezdődött, ismét énekel a város

Elkezdődött, ismét énekel a város

A Pécsett zajló  Europa Cantat 2015 eseménysorának  része a Kórusok Éjszakája.

Két éve már annak, hogy első alkalommal Budapesten megrendezték a Kórusok Éjszakáját a Palotanegyedben. Az eseményre most  az Europa Cantat meghívására Pécsett is sor kerül. Vasárnap este a külföldi és hazai énekkarok egy estére Pécs utcáit, középkori romjait és az épületeket koncerttermekké varázsolják és együtt hirdetik, hogy a város terei mind-mind arra várnak, hogy énekhang töltse meg őket.  Felcsendül a dal a Középkori egyetem fölötti templomromnál, a Cella Septichoraban, a Schaár utcában, a Vasarely múzeumban, a Csontváry Múzeum udvarán, a Nick  és a Hild Udvarban, a Barbakán bástyán, a Székesegyház feletti kis bástyán, a Civil Közösségek Háza udvarán és a Dzsámiban.

Színes műsorral vette kezdetét  Pécsett a jövő vasárnapig tartó XIX. Europa Cantat,  amelyen a kétszáz énekes, a Pannon Filharmonikusok, valamint a Zengő Együttes is fellépett.  Európa egyik legnagyobb zenei fesztiválját háromévente rendezik meg,  a mecsekalji város immár másodszor ad neki otthont, 1988-ban már randevút adtak itt egymásnak a világ számos országából érkezett zenészek.  Az idei fesztiválra negyven országból több mint négyezer énekes érkezett.

Az ünnepélyes megnyitón volt hallható a korábbi fesztivál emlékére, Tillai Aurél Liszt-díjas zeneszerző és karnagy Dicsőítő ének című műv, valamint  a fesztivál hivatalos dalának, a Balásy Szabolcs szerezte Sing Sing! szimfonikus zenekari átirata.

A fesztivál ideje alatt számos műhelyben folyik a munka, délutánonként a kórusok a város számos pontján lépnek fel. Esténként pedig a székesegyház előtti téren  közös éneklésre várják a város lakóit Michael Gohl zürichi karnagy vezetésével. A rendezvény ideje alatt a baranyai megyeszékhelyen húsz, a régióban további tucatnyi helyszínen 136 koncert várja a kórusmuzsika szerelmeseit.

Egy kis nemzetiségi zene címmel pedig öt napon át görög, lengyel és horvát dallamok is felcsendülnek részben külföldi művészek tolmácsolásában az Europa Cantat kórusfesztivál ideje alatt. A Total Art Egyesület és a Pannon Zenebaráti Kör  által rendezett program keretében  a Király utcában és a Megyeháza erkélyén naponta két alkalommal  rendeznek koncerteket.

Hétfőn, július 27- Borsos István pécsi tárogatós lép fel a sorozatban, majd kedden a szintén pécsi, ám görög gyökerekkel rendelkező Sarantis Mantzourakis buzukiművész ad koncertet. Szerdán a pécsi Vizin zenekar horvát, szerb, makedón és bolgár dallamokkal szórakoztatja az érdeklődőket, majd az eseménysorozat zárásaként, július 31-én a sváb Diamant zenekar játszik sramlizenét.

Utoljára frissítve: 2015-07-26 17:53:51

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pia, drog, függőségek. Bár a probléma minden esetben összetett, a legújabb kutatások szerint a háttérben ADHD ...
Bővebben >>