. Ma Béla napja van.
Előítéletek és segítség
2015-01-21 13:37:58
Előítéletek és segítség

Előítéletek és segítség

Lezárult a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési Emberi Erőforrás Fejlesztési  Kara vezetésével uniós támogatásból megvalósult IPA projekt, amelynek középpontjában a pszichés és mentálisan akadályozott emberek, valamint a munkáltatók kirekesztő magatartása állt.

Sokakat érintő probléma, hogy pszichésen és mentálisan akadályozott emberek nem találnak munkát, ami  mögött gyakran a munkáltatók kirekesztő magatartása áll, de van segítség.

A Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kara a magyar-horvát IPA együttműködési program keretében sikerrel pályázott, s támogatást nyert a Pszichikai akadályozottság és a munka világa című projektjével, amelyet az Eszéki Egészségházzal (Dom Zdravlja Osijek, (DZO), valamint a civil szervezetként  magyar a Humán Innovációs Csoporttal közösen valósított meg.

A több szakaszból álló projekt keretében  egyebek mellett felmérés készült, amelynek  része volt egy dokumentumelemzés, kérdőívek, interjúk készítése, valamint fókuszcsoportos vizsgálatokat is felvonultató kutatás és műhelymunka. A célok között szerepelt egy módszertani kézikönyv elkészítése is.

A projektet a magyar és horvát foglalkoztatáspolitikára  egyaránt jellemző  okok,  a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztathatósága és annak elősegítése hívta életre. Ezen belül is  korunk jellemző betegségére, a pszichés akadályozottságra,  valamint a célcsoportot sújtó előítéletek leküzdésére helyezték a hangsúlyt. A pszichésen zavart emberek társadalmi, gazdasági, munkaerő-piaci esélyegyenlőségének egyik legfőbb gátja ugyanis nem saját állapotuk, hanem az elutasító munkáltatói szemlélet, valamint a velük  foglalkozó intézmények, szervezetek tudásbeli hiánya.

A lefolytatott vizsgálatok szerint a régióban a pszichikai akadályozottságból adódó tünetek ellentmondásos megítélése és a támogatási rendszerek logikájában fellelhető problémák gyakran vezetnek a munkaerőpiacról való kiszoruláshoz, annak ellenére, hogy a betegek nagy része alkalmas lehet, illetve alkalmassá tehető a munkavégzésre. Az ilyen jellegű problémákkal küszködők foglalkoztatását ma leginkább a munkáltatók magatartása és e betegségekben szenvedők bizonytalansága gátolja. A PTE FEEK vezetésével létrejött projekt minden eleme a pszichésen zavart emberek esélyeinek javítását szolgálja, ide értve az alapos helyzetfeltárást, a szakmai, módszertani megalapozást és az intézmények, sőt országok közötti együttműködést.

A 16 hónapos program során olyan kutatási és fejlesztési rendszereket alakítottak ki és valósítottak meg, amelyek segítik a mentálisan, vagy pszichésen akadályozott emberek foglalkoztathatóságát a régióban. A kutatás során 300 magyar és ugyanennyi horvát munkáltatót kérdeztek meg, tucatnyi  fókuszcsoportos vizsgálatot és összesen ötven mélyinterjút készítettek. A műhelymunkák és a vizsgálatok során készült tanulmányokat kötetbe foglalták, amelyek mindkét nyelven 400 példányban és e-book formában is napvilágot láttak. A projekt során készített módszertani kézikönyv alapján horvát és magyar részről 30-30 főt képeztek ki.

Mint Nemeskéri Zsolt, a projektgazda Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar dékánja elmondta, a kutatás nem csak komoly társadalmi és gazdasági problémára kereste a választ, hanem igyekezett megoldási javaslatokat is adni.  Kitért arra is, különösen jó érzés, hogy egy olyan problémára hívhatták fel a figyelmet partnereikkel, két ország szervezeteinek összefogásával, amely tudományos és szakmai háttérrel, egy kis odafigyeléssel és befogadóbb gondolkodással orvosolható.

Utoljára frissítve: 2015-01-21 18:16:04

További híreink
Varieték hangulata a Zsolnay Negyed Éjszakáján
Exkluzív éjszakai tárlatvezetések, tűzshow, gyerekprogramok, slam poetry, koncertek, bűvész és akrobata előadások várják az érdeklődőket Pécsen a Zsolnay Negyedben.
2023-09-15 02:18:53, Hírek, Fókuszban Bővebben
A SzínHáz borai: Rozé ‘22 és a Summa Merlot
Folytatódik a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Tudományegyetem együttműködése.
2023-05-26 22:58:29, Hírek, Fókuszban Bővebben
Energiatudatosság és a mesterséges intelligencia
Az energiatudatosság és a mesterséges intelligencia lesz a XVI. Pollack Expo fókuszában.
2023-04-12 02:22:41, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pia, drog, függőségek. Bár a probléma minden esetben összetett, a legújabb kutatások szerint a háttérben ADHD ...
Bővebben >>