. Ma Vazul napja van.
Emberkereskedők kerültek a rács mögé
2024-01-24 21:31:26
Emberkereskedők kerültek a rács mögé

Emberkereskedők kerültek a rács mögé

Emberkereskedelemmel foglalkozó család került a rács mögé.

A tényállás szerint a vádlottak, egy héttagú család tagjai- apa, anya, három lány, fiú és a vő- gyenge akaratú és érdekérvényesítésre képteleneket csábított magukhoz. A férfiakat párkapcsolat, míg a nőket barátság, gondoskodás, jobb lakhatási körülmények ígéretével, akiknek az ingatlanukban szállást  adtak.

Eleinte meggyőzéssel, majd megalázással, fenyegetéssel, fizikai bántalmazással arra kényszerítették őket, hogy jövedelmüket, bankszámlán lévő pénzüket átadják az anyának, az első rendű.  Az ebből származó bevételből teremtették  meg a család megélhetését,  e mellett hiteleket is felvetettek  velük. A sértetteket a ház körül dolgoztatták, megfelelő ruházatot, tisztálkodási lehetőséget nem biztosítottak számukra, ételt-italt csak a legszükségesebb mértékben adtak nekik.

A családhoz elsőként 2014-2015. között egy férfi költözött a másod rendű vádlottal létesítendő párkapcsolat reményében. Őt egy fűtetlen deszkabódéban helyeztek el, fizetésének átadására kényszerítették és lényegében rabszolgaként tartották. Mindezek következtében  2016. februárjában kórházba  került rendkívül rossz, legyengült egészségi állapotban, ahol az orvosi beavatkozás ellenére meghalt.

A másod rendű  vádlott, a legidősebb lány 2015-ben megismerkedett egy már különélő házaspárral, akik szegényes körülmények között éltek. Felajánlotta nekik, hogy költözzenek hozzájuk, jó körülmények között  élhetnek,. A férjet  pedig a negyed rendű. vádlott párkapcsolat létesítésével kecsegtette. A sértetteket a vádlottak   a lakásukban helyezték el,  akik az első hetekben jó körülmények között élhettek. Később azonban a férfit sanyargatni kezdték, rendszeresen bántalmazták, éheztették, a jövedelmét is elvették, illetve hitelt is felvetettek vele, amit szintén elvettek tőle.

A férfinak végül harmadszorra, rendőri segítséggel sikerült megszöknie. A feleségét a  másod és hatod rendű vádlott rávette arra, hogy előbb Hévízen, majd Németországban prostitúcióra kényszerítették, a bevételt elvették tőle. Magyarországra visszatérve a sértettnek végül egy ismerőse segítségével sikerült albérletet szerezni, így el tudott költözni a vádlottaktól.

A másodrendű  vádlott egy volt munkatársának is a bizalmába férkőzött, majd rábírta arra, hogy rendszeresen adjon pénzt neki. Amikor a nő a kérésnek nem akart eleget tenni, akkor megfenyegette, hogy megvereti, ezért több alkalommal adott pénzt a másodrendű vádlottnak, ezen felül a szülei arany ékszereit is átadta neki. Amikor a sértett már nem akart többet fizetni, akkor két férfi segítségével egy autóba tuszkolták a nőt, elvitték otthonukba és ott életveszélyesen megfenyegették. A sértett kisebb-nagyobb megszakításokkal 2016 szeptembere és 2019 januárja között lakott a vádlottaknál, ahol éheztették, fizikailag és pszichésen bántalmazták,
jövedelmét elvették és hitel felvételére is kényszerítették. Végül 2019. januárjában közvetlen életveszélyes állapotban került kórházba, ha néhány órán belül nem került volna orvoshoz,  meghalt volna.

A vádlottak a különböző személyek sanyargatott fogva tartásával és kizsákmányolásával közel négy millió forint jövedelemre tettek szert, amelyet aztán feléltek.

Az első fokon eljárt Zalaegerszegi Törvényszék - az I. rendű vádlottat 4 rendbeli társ tettesként elkövetett emberkereskedelem, valamint társ tettesként elkövetett halált okozó testi sértés bűntette miatt 13 év fegyház büntetésre és 10
év közügyektől eltiltásra,  a II.rendűt 5 rendbeli társ tettesként elkövetett emberkereskedelem, társ tettesként elkövetett halált okozó testi sértés bűntette, valamint folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntette miatt 10 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A harmad rendű. vádlottat 4 rendbeli társ tettesként elkövetett emberkereskedelem, valamint társ tettesként elkövetett halált okozó testi sértés bűntettében találta bűnösnek, ezért  8 év fegyházbüntetést szabott ki rá. A negyed rendű vádlottat négy rendbeli társ tettesként elkövetett emberkereskedelem, valamint társ tettesként elkövetett halált okozó testi sértés bűntette miatt 6 év fegyházbüntetésre , a hatod  rendűt pedig  egy rendbeli bűnsegédként, illetve egy rendbeli társ tettesként elkövetett
emberkereskedelem bűntette miatt 6 év fegyházbüntetésre ítélte.  Az ötöd rendű vádlottat két  rendbeli társ tettesként elkövetett emberkereskedelem bűntette miatt 2 év, a fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság, amelynek végrehajtását 5 év próbaidőre felfüggesztette, s elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét is. A heted rendű vádlott   - az apa - az eljárás során elhunyt.

Az elsőfokú ítél  az ötöd rendű vádlott esetében első fokon jogerőre emelkedett. A többiek fellebbeztek, ügyükben másodfokon a Pécsi Ítélőtábla járt el. Az ítélőtábla a másod rendű vádlottal szemben kiszabott büntetést 7 év szabadságvesztésre enyhítette. A többiek esetében az elsőfokú bíróság ítéletét megalapozottnak találta és helybenhagyta.

Az ítélet jogerős

Utoljára frissítve: 2024-01-24 21:32:32

További híreink
Legendás szupersztárt, a „pop örökös királynőjét”, valamint megannyi fejlesztést, újítást jelentett be a Sziget
Hatalmas bejelentéssel indult a Sziget 2024-es programjait és újításait bemutató sajtótájékoztató. Eszerint a fesztivál első napján, augusztus 7-én a Sziget Nagyszínpadár...
2024-05-16 18:26:37, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
Jogerős ítélet született a kábítószer-kereskedők ügyében.
2024-02-13 21:14:44, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Nem éri meg fiktív számlákkal adót csalni
Sikeresen számolt fel egy fiktív számlák kibocsátására szakosodott bűnszervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.
2024-02-09 21:04:59, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Street–Up címmel látható kiállítás Pécsen a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában.
Bővebben >>