. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Emléknap és hangverseny
2014-11-09 10:29:00
Emléknap és hangverseny

Emléknap és hangverseny

Pécsett a Kodály Központban emlékhangversennyel és Radnóti Miklós életét, művészetét megidéző eseménysorral adóznak a költő emléke előtt.

 

November 9-én  az esti koncert műsorát a holokauszt során elhunyt Nádor Mihály hosszú évtizedekre eltemetett, nemrég fellelt Hegedűversenye nyitja. A New York-i Carnegie Hallban másfél évvel ezelőtt bemutatott versenymű tavasszal érkezett Magyarországra, akkor a budapesti Zeneakadémia zárkörű koncertjén tűzte műsorra. Európában és Magyarországon a versenymű első nyilvános előadására a Pannon Filharmonikusok produkciójában kerül sor, november 9-én a Kodály Központ Hangversenytermében. A concerto szólistája - akárcsak New Yorkban - Kelemen Barnabás hegedűvirtuóz.

Az este középpontjában a Radnóti Miklós naplórészlete és utolsó versei ihlettek Vajda János zeneszerző műve, A la recherche... ősbemutatója áll. A narrátorra és zenekarra írt szimfonikus költeményt a szerző kifejezetten ez alkalomra, a Pannon Filharmonikusok felkérésére komponálta. A műben narrátorként Rátóti Zoltán színművész működik közre. Az emlékhangversenyt Karl Amadeus Hartmann német szerző I. szimfóniája zárja, mely a holokauszt áldozatainak emlékét idézi meg.

A Holokauszt Emlékév keretében megvalósuló koncertet egész napos rendezvénysorozat kíséri. A zenekar a Kodály Központban tematikus tárlatokkal, irodalmi pódiumbeszélgetéssel, hegedűjátékkal kísért versfelolvasással és filmvetítéssel idézi meg a tragikus sorsú költő emlékét.

Látható lesz Rick King, amerikai rendező Erőltetett menet című, ritkaságnak számító filmje, ami egy amerikai fiatal szemével meséli el Radnóti Miklós utolsó napjait.  „Sort sor alá tapogatva…” címmel irodalmi pódiumbeszélgetést és felolvasást tartanak, amelyen Radnóti Miklós versei mellett Radnóti Miklósné, Gyarmati Fanni készülő naplójának részletei is elhangoznak Bujtor Balázs hegedűjátékának kíséretében.

Az emléknapon a Kodály Központ  egész területén folyamatosan hallgathatók és olvashatók lesznek Radnóti Miklós versei, s megtekinthetők a költő sorsáról az életét dokumentáló, kiállított fotók és kéziratok.

Ezen a napon nyílik Alpern Bernadett fotóművész Used Stones című fotókiállítása is, ami olyan zsinagógaépületeket dolgoz fel, amelyek a zsidóság elhurcoltatása után elvesztették híveiket, kiüresedtek, napjainkra pedig végképp deszakralizálódtak, funkciót vesztettek, illetve váltottak, és hétköznapi épületekként élnek tovább, így a holokauszt memetójaként tekinthetünk rájuk.

Utoljára frissítve: 2014-11-09 10:29:42

További híreink
Varieték hangulata a Zsolnay Negyed Éjszakáján
Exkluzív éjszakai tárlatvezetések, tűzshow, gyerekprogramok, slam poetry, koncertek, bűvész és akrobata előadások várják az érdeklődőket Pécsen a Zsolnay Negyedben.
2023-09-15 02:18:53, Hírek, Fókuszban Bővebben
A SzínHáz borai: Rozé ‘22 és a Summa Merlot
Folytatódik a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Tudományegyetem együttműködése.
2023-05-26 22:58:29, Hírek, Fókuszban Bővebben
Energiatudatosság és a mesterséges intelligencia
Az energiatudatosság és a mesterséges intelligencia lesz a XVI. Pollack Expo fókuszában.
2023-04-12 02:22:41, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>