. Ma Emma napja van.
Emléktábla, díjátadás
2016-04-10 14:20:28
Emléktábla, díjátadás

Emléktábla, díjátadás

Pécsett a hétvége Victor Vasarely születésének 110. évfordulója  jegyében zajlott, fia Pierre Vasarely jelenlétében emléktáblát avattak a róla elnevezett múzeum falán és átadták a nevét viselő díjat is.


A pécsi születésű Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző, 1906-1997) a 20. századi egyetemes képző-művészet iskolateremtő mestere, a nagyhatású op art irányzat képviselője volt. Baranya székhelének ajándékozott mintegy 400 festményből, egyedi és sokszorosított grafikákból, nagyméretű szőnye-gekből, plasztikákból álló kollekciót az 1976-ban megnyílt, róla elnevezett szülőházában kialakított múzeum őrzi és mutatja be. Ennek falán helyezték el az Erdős Géza pécsi grafikus által tervezett, Victor Vasarely alkotásainak formavilágát idéző emléktáblát, amelyet fia Pierre Vasarely leplezett le a város polgármesterével, Páva Zsolttal közösen.   


Az ünnepségsorozat  keretében adták át a város kulturális díjait is. Nőt Béla festőművész  a képzőművészet terén végzett tevékenységéért Zsolnay Vilmos-díjat, míg Gaál Tibor magas színvonalon folytatott pedagógusi munkásságának elismeréseként Rajczi Péter-díjat vehetett át. A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. üzemeltetési igazgatója,  Komor István az ország egyik legértékesebb képzőművészeti kiállításának, a Zsolnay aranykora – Gyugyi gyűjtemény című állandó kiállítás szakmai vezetője Victor Vasarely-díjban,  míg Bóka Máté, a Pécsi Hírek főszerkesztője Várady Ferenc-díjban részesült.

Utoljára frissítve: 2016-04-10 14:24:53

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Húsvétvasárnap kell majd a nyári időszámításra átállni, és ennek a sok negatív következménye mellett van egy k...
Bővebben >>