. Ma György napja van.
Emmausz-járáskor benépesül a szőlőhegy
2019-04-22 02:38:42
Emmausz-járáskor benépesül a szőlőhegy

Emmausz-járáskor benépesül a szőlőhegy

Hétfőn Baranya több svábok lakta településén benépesülnek a szőlőhegyek, nyitott pincék várják a vendégeket.

Baranyában egyre több helyen éled fel a német népszokás az Emmausz-járás, amelynek hagyományát több mint száz esztendeje őrzik Bólyban.  Ma már Máriakéménden, Szederkényben, valamint a mohácsi szőlőhegyen is benépesülnek a pincék.
 
A Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékébe 2011-ben felkerült,  eredendően Bólyból származó, német népszokás az Emmausz-járás több mint százéves. Az évszázados hagyományt követve a szőlősgazdák és a helybeli családok rokonaikkal és vendégeikkel ilyenkor kivonulnak a pincesorra, ahol a pincéknél a szokottnál is kedvesebben fogadják az arra járókat, s még az idegeneket is behívják egy pohár borra. A nyitott pincék  mellett számos program is várja  ilyenkor őket.

E népszokást húsvét hétfőjén  nemcsak Bólyban, hanem megyeszerte egyre több helyen megrendezik. A Mohács környéki német települések mellett a mohácsi szőlőhegy is élettel telik meg ezen a napon. Sokan úgy gondolják, hogy az Emmuasz-járás csak Bólyban élő népszokás, ám ez  nem igaz, ugyanis a második világháborúig, sőt még később is több baranyai sváb faluban megtartották, többek között Szederkényben, Máriakéménden  is, ugyan akkoriban elsősorban a helybeliek vettek rajta részt. Ez utóbbi településen azonban később feledésbe merült, a Mecsek Egyesület élesztette újjá 2016-ban, azóta évről, évre nyílt túrát szerveznek az eseményre, ahogyan most is.

Az Emmausz-járás eredete  egy bibliai történet, mely szerint Jézus feltámadása másnapján, húsvéthétfőn a Jeruzsálemből Emmauszba vezető úton találkozott két tanítványával, akik nem ismerték fel és az ő kereszthalála utáni rejtélyes eltűnéséről beszéltek neki. Emmauszba érve miután rájuk esteledett, tanítványai vacsorát és szállást ajánlottak Jézusnaki, s csak akkor ismerték fel mesterüket, amikor az megszegte a kenyerüket  és  abban a pillanatban el is tűnt előlük. A tanítványok ezt követően  nyomban elindultak Jeruzsálembe, hogy a elvigyék a megváltó feltámadásának bizonyosságáról szóló hírt.

További híreink
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-...
Bővebben >>