. Ma Emma napja van.
Erő és optimizmus
2019-05-09 03:29:41
Erő és optimizmus

Erő és optimizmus

A nagy bécsi klasszikusok műveivel tér vissza Pécsre Gilbert Varga, a zenekar új vezető karmestere május 9-én.


Haydn, Mozart, Beethoven egy-egy művét dirigálja Gilbert Varga, a Pannon Filharmonikusok új vezető karmestere a Kodály Központban. Az este műsora kiváló választás egy üde tavaszi estére,  a művek alaphangulata sugárzik az erőtől és az optimizmustól. Ugyanez jellemzi a pályája csúcsán álló Gilbert Vargat, aki a karmesteri pulpitusról új lendületet adva repíti a zenekart a következő szintre.


A valódi tavaszi hangulatot már a hangverseny nyitánya megalapozza. Elsőként Haydn „Az este” szimfóniája hangzik el, mely egyike a szerző első Magyarországon született szimfóniáinak (a „Reggel” és a „Dél” szimfónia harmadik darabja). Ezt követi Mozart oboaversenye, melyet a zenekar a magyar oboisták legendás detmoldi professzorával, Kiss József Liszt-díjas oboaművésszel játszik. A darab érdekessége, hogy Mozart ebben a műben sokkal inkább játékos színében tünteti fel az oboát a szomorkás, panaszos hangszer helyett.


Az est második felében Beethoven IV. szimfóniáját hallhatja a közönség, ami a hősies hangvételű Eroica párja, azonban a III. szimfóniánál lényegesen ritkábban  lehet hallani.

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség...
Bővebben >>