. Ma Emma napja van.
Erős a mezőny
2019-02-04 01:48:14
Erős a mezőny

Erős a mezőny

Magyarországot az Európa Fája versenyen a pécsi mandulafa képviseli.


Az elmúlt évben, október végén hirdették ki a magyarországi Év Fája verseny végeredményét. A 2018 júliusától tartó online szavazást 4779 vokssal – több mint ezer szavazat előnnyel – nyerte meg a pécsi havi-hegyi templom bejárata előtt álló mandulafa. E különleges növény képviseli hazánkat az Európa Fája versenyen, amelynek szavazása  február elején indult.  


Janus Pannonius pécsi püspök-költő, múzeumunk névadója 1466-ban írt egy dunántúli mandulafáról, mely az örök megújulás sajátos szimbóluma lett a városban. A Janus Pannonius Múzeum  10 éve – névadójának  újratemetésekor – kezdeményezte a múzeumi „mandulafás akciót”, amelynek során 500 mandulafát ültettek el a városban. A havi-hegyi templom bejárata előtt álló öreg fát a pécsi Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályának Jurassic családi túraklubja fogadta örökbe.


A pécsi mandulafa az Ökotárs Alapítvány által szervezett Év Fája versenyen – a Római-parti fákat, illetve a különleges szebényi óriási tölgyfát is maga mögé utasítva – első helyezést ért el 2018-ban, ezáltal a csavarodott törzsű, 135 év körüli növény képviseli hazánkat az Európa Fája (Tree of the Year) versenyen.


E megmérettetésen eddig háromszor lett első magyar fa, s a második helyezést is sikerült többször elnyernünk. A pécsi mandulafa nagyon erős mezőnyben indul a 2019-es versenyben. Elég a szárnyát kiterjesztő ragadozó madárra hasonlító, több mint 200 éves korzikai paratölgyre vagy a lengyel térdelő juharra gondolnunk.  


Szavazni online a https://www.treeoftheyear.org/home honlapon  - a felső menüsorban a magyar nyelven is lehet választani – lehet. Az eredményeket 2019. március 19-én jelentik be a szervezők.

(fotó: Mánfai György)

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
Bővebben >>