. Ma Gedeon napja van.
Euró százmilliók az együttműködésre
2015-08-27 00:07:46
Euró százmilliók az együttműködésre

Euró százmilliók az együttműködésre

Az Európai Unió az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) több mint 202 millió eurót, az Előcsatlakozási Támogatási Eszközből (IPA) pedig 19,8 millió eurót fordít a Duna-medence területén megvalósuló transznacionális projektek megvalósítására.


Mindenekelőtt az innováció és a vállalkozói készség ösztönzése, a Duna régió természeti és kulturális kincseinek megóvása, az összekapcsoltság fejlesztése és a karbonszegény gazdaság irányába történő elmozdulás támogatása áll az Európai Bizottság által elfogadott új "Duna transznacionális együttműködési program" középpontjában.


A program az Európai Unió Duna régióra vonatkozó stratégiájának prioritásaival összhangban támogatja a transznacionális együttműködési projekteket. Földrajzi kiterjedése megegyezik a stratégia által lefedett területtel, azaz  kilenc  uniós tagállam  - Magyarország mellett Ausztria, Bulgária, Horvátország, a Cseh Köztársaság, Németország, Románia, Szlovákia és Szlovénia - , valamint  három unión kívüli ország  - Bosznia és Hercegovina, Szerbia és Montenegró - régióit foglalja magában. Moldova és Ukrajna ugyancsak támogatható lesz majd a program alapján, amint az Európai Szomszédsági Támogatási Eszközből származó finanszírozás rendeződik.


Mint Corina Creţu, regionális politikáért felelős uniós biztos  elmondta,  a  programot annak érdekében dolgozta ki az Európai Bizottság, hogy az a tematikus prioritásai és a stratégia irányításának támogatása révén hozzájáruljon az Európai Unió Duna régióra vonatkozó stratégiájának sikeres végrehajtásához. Az elsődleges célja, hogy segítséget nyújtson a Duna régió országainak olyan kézzelfogható és pozitív hatású projektek kidolgozásához, amelyeknek köszönhetően ezen országok továbbra is vonzó helynek számítanak majd, ahol érdemes élni, tanulni, dolgozni, látogatást tenni és beruházni.


Az Európai Unió az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) több mint 202 millió eurót, az Előcsatlakozási Támogatási Eszközből (IPA) pedig 19,8 millió eurót fordít a Duna-medence területén megvalósuló transznacionális projektek céljára.
Az első pályázati felhívásokat 2015 őszén teszik közzé. A nyitórendezvényre szeptember 23–24-én kerül sor Budapesten.


A Duna transznacionális program négy tematikus prioritásra épül. Az Innovatív és társadalmilag felelősségteljes Duna régió célja az innováció, a tudástranszfer és a vállalkozói készség előmozdítása, a Környezetbarát Duna régióé,  a Duna régió természeti és kulturális kincseinek megőrzése és kezelése. A jobban összekapcsolt és energiaügyi szempontból felelősségteljes Duna régió pedig a fenntartható és biztonságos közlekedési rendszerek kifejlesztését, az energiahatékonyság előmozdítását célozta meg, a Megfelelően irányított Duna régió pedig a támogatási hátteret jelenti  az unió Duna-stratégiájának végrehajtásához, valamint a jogi és politikai keret javítása a fő társadalmi kihívások – például a munkaerő-piaci politikák, az oktatási rendszerek, a demográfiai változás – megoldásához.


A Duna transznacionális program irányító hatóságaként a budapesti Nemzetgazdasági Tervezési Hivatalt jelölték ki. A projektpartnerek tevékenységének legfeljebb 84 százalékát társfinanszírozzák.


Az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) célja az Európai Unión belüli gazdasági és társadalmi kohézió erősítése az EU régiói közötti egyenlőtlenségek csökkentése révén. Az ERFA 2014–2020 között több mint 199 milliárd eurót ruház be az európai régiókban.


Az Előcsatlakozási Támogatási Eszköz (IPA) pénzügyi és technikai segítséget nyújt a csatlakozásra váró országokban végrehajtandó reformok támogatásához. Az IPA-alapok építik az érintett országok kapacitását, így fokozatos, pozitív változásokat érnek el a régióban. A 2014–2020 közötti időszakban az IPA költségvetése mintegy 11,7 milliárd eurót tesz ki.

Utoljára frissítve: 2015-08-27 01:09:20

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen.
2024-03-24 17:36:35, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>