. Ma Gedeon napja van.
Európában is egyedülálló kutatási központ
2023-01-11 20:51:56
Európában is egyedülálló kutatási központ

Európában is egyedülálló kutatási központ

A Pécsi Tudományegyetem infrastrukturális fejlesztése nevet viselő uniós pályázaton elnyert 1,2 milliárdos támogatás felhasználásával Preklinikai Kutatási Központot hoztak létre az Általános Orvostudományi Karon.

A beruházás keretében során négy külön bejáratú, saját légtechnikával ellátott részleget hoztak létre. A műtéti traktusát nemcsak a posztgraduális orvosképzéshez elengedhetetlen, korszerű műtőasztalokkal  szerelték fel, de az Európa-szinten egyedülálló részleg a műtéti technikák, valamint a műtétekhez használatos anyagok fejlesztését is lehetővé teszi. A kutató központban ezen felül többek között a fertőző betegségekhez kapcsolódóan is folynak kutatások, ezek jelentősége a COVID járvány miatt jelentősen felértékelődött. A  nagy hagyománynak örvendő pécsi  agykutatás mellett számos egyéb betegségmodellt is vizsgálnak, például speciális hűtőkamra szolgálja a hőmérsékletszabályozási folyamatok tanulmányozását, amelynek a jelentősége az energiaválság óta megsokszorozódott.

Az oktatási és kutatási tevékenységekre egyaránt alkalmas Preklinikai Kutatási Központot több szempontból is egyedülálló és hiánypótló a régióban, ugyanis az ott végzett  kutatások az élettani, kórélettani jelenségek jobb megértésével közelebb vihet a betegségek kialakulásának megértéséhez, valamint új terápiás gyógymódok kipróbálására is lehetőséget teremt. E mellett lehetőséget teremt hazai, de akár külföldi partnerekkel való együttműködések kialakítására is.

Az új kutatási központ  az Elméleti Tömb szomszédságában kapott helyet, teljes alapterülete valamivel több mint 1260 négyzetméter.

Utoljára frissítve: 2023-01-11 20:52:59

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen.
2024-03-24 17:36:35, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A leendő magyar űrhajóssal is találkozhatnak az érdeklődők a Csillagászati Héten Pécsen a Zsolnay Negyedben.
Bővebben >>