. Ma György napja van.
Európai egyetemi szövetségek a felsőoktatás megújításáért
2019-09-17 17:37:33
Európai egyetemi szövetségek a felsőoktatás megújításáért

Európai egyetemi szövetségek a felsőoktatás megújításáért

Az európai felsőoktatás megújítása és versenyképessé tétele a célja az Európai Bizottság kezdeményezésének, amelynek keretében úgynevezett európai egyetemi szövetségek jöttek létre.

Az összesen 85 millió eurós, mintegy 28 milliárd forintos költségvetésű konzorciumokba tömörült felsőoktatási intézmények  témacsoportokként  alkotnak egy-egy egységet. Hazánkból öt intézmény vesz részt a munkában, köztük a Pécsi Tudományegyetem.
 
A sok globális kihívás közül az egyik legnagyobb a nemzetköziesítés, ami a Pécsi Tudományegyetem kiemelt stratégiai céljai között szerepel, így a konzorciumban az ezt megcélzó koncepció fejlesztését koordinálja.

Az Európai Bizottság 5 millió eurós támogatásával indul útjára az European Digital UniverCity (EDUC) projekt. A konzorcium vezetője Németországból az University of Potsdam, tagjai Olaszországból az University of Cagliari, Csehországból a Masaryk University, Franciaországból az University of Rennes 1 és az University Paris Nanterre, valamint a Pécsi Tudományegyetem. (Magyarország). A szövetségben résztvevő felsőoktatási intézmények egy új, moduláris és rugalmas irányítási rendszert építenek ki, valamint összehangolják és átjárhatóvá teszik a saját intézmnyük képzési struktúráikat.

További célkitűzésként szerepel, egy új online campus kialakítása, valamint az, hogy a virtuális és fizikai mobilitás egyedi keverékével hosszú távon megvalósítsák a szövetség 160.000 hallgatója és 20.000 oktatója nagy részének mobilitását. A projekt részét képezi még az is, hogy az öt ország nyelvét és kultúráját kölcsönösen beépítik egymás tananyagába, ezáltal is erősítve a közös identitás kialakítását.
 
Az európai értékek és identitás erősítésének érdekében a nemzetköziesítés témájában az már most körvonalazódnak azok az irányok, amelyek megvalósítására törekednek a koncepció kidolgozói. Többek között olyan közös mesterképzések megalapozása a digitális tanulási lehetőségek, online kurzusok és közös tanulási platformok létrehozásával, amelyek az egyetemek között is alkalmazhatóak. E mellett az, hogy  kevesebb és egyszerűbb legyen az adminisztrációs teendők sora, ennek érdekében közös, európai hallgatói kártya bevezetését is tervezik. A cél, hogy minden európai hallgató a számára optimális tanulási terv alapján szerezhessen felsőfokú végzettséget az Európai Felsőoktatási Téren belül.

A három éves projekt végére egy olyan modell létrehozása és tesztelése a feladat, ami új irányt szabhat a közös európai felsőoktatásnak, miközben az egyes partnerintézmények nemzetközi láthatósága is erősödik. A Pécsi Tudományegyetem a szövetség nemzetköziesítési munkacsomagjának koordinálását végzi, amelyben a partnerek afrikai kapcsolatainak összehangolásától az interkulturális hetek szervezéséig számos közös projekt található.

A konzorcium első, a menedzsmentet és a költségvetést tárgyaló operatív ülésére a Pécsi Tudományegyetemen került sor az elmúlt napokban. Mint Florian J. Schweigert professzor, a konzorciumot vezető német Potsdami Egyetem rektor-helyettese a két napos ülést követően elmondta, az Európai Unió következő évtizedeinek legfontosabb, kiemelt projektje az egyetemi hálózatosodás. Kitért arra is, mintegy negyven hasonló szövetség kezdi meg a működését, amelyek közös célja a nemzetközi felsőoktatás még versenyképesebbé tétele.  E mellett ugyancsak kiemelt helyen szerepel az is, hogy gördülékenyebbé tegyék a hallgatók, oktatók, kutatók és általában az egyetemi munkatársak mobilitását az európai egyetemek között. A fő feladat, hogy helyzetbe hozzák a jövő európai hallgatójá.
 
Betlehem József professzor, a Pécsi tudományegyetem kapcsolati rektor-helyettese pedig annak a véleményének adott hangot, hogy az egyetem büszke arra, hogy partnerként vehet részt abban az innovatív európai szövetségben, aminek a tevékenysége nagy a jelentőségű a magyar felsőoktatás jövője szempontjából. Az EDUC révén a nemzetköziesítés területén kerülhet sor a szélesebb körű együttműködésre, amiben a Pécsi Tudományegyetemnek komoly múltja és tapasztalata van. Hangsúlyozta, bízik abban, hogy ezeket meg tudják majd osztani konzorciumi partnereinkkel. A nemzetköziesítéssel a régióban fontos szerepet tölt be az egyetem, hiszen nemcsak bevételt, de értékeket is teremt általa.
 
Az együttműködés az egyetemek innovativitására is alapoz. A digitális tanulási lehetőségek esetében például a Rennes-i fejlesztésű Klaxoon startup is kiemelt szerepet kaphat, de ehhez hasonlóan magyar újítások is előtérbe kerülhetnek a projekt során.

(fotó: Csortos Szabolcs)

Utoljára frissítve: 2019-09-17 17:38:28

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>