. Ma Károly, napja van.
Európai gyógyszerstratégia
2020-11-29 20:19:53
Európai gyógyszerstratégia

Európai gyógyszerstratégia

A cél, mindenki számára megfizethető, hozzáférhető és biztonságos gyógyszerek.


Az Európai  Bizottság elfogadta az európai gyógyszerstratégiát, amelynek célja, hogy a betegek innovatív és megfizethető gyógyszerekhez jussanak hozzá, valamint az uniós gyógyszeripar versenyképességének, innovációs kapacitásának és fenntarthatóságának támogatása. A stratégia lehetővé teszi Európa számára, hogy szilárd ellátási láncok révén fedezze gyógyszerigényeit, még válság idején is.

 

Amint Ursula von der Leyen az Európai  Bizottság elnöke az Unió helyzetéről szólva hangsúlyozta, a gyógyszerstratégia – egy erősebb európai egészségügyi unió kiépítésének kulcsfontosságú elemeként – hozzájárul egy időtálló és a válsággal szemben ellenálló uniós gyógyszerészeti rendszer létrehozásához.


Az európai gyógyszerstratégia négy fő célkitűzése, úgy mint a megfizethető gyógyszerekhez való hozzáférés biztosítása a betegek számára, valamint az antimikrobiális rezisztencia, a rák és a ritka betegségek gyógyításához szükséges igények kezelése, e mellett az uniós gyógyszeripar versenyképességének, innovációjának és fenntarthatóságának, valamint a kiváló minőségű, biztonságos, hatékony és környezetbarátabb gyógyszerek kifejlesztésének támogatása, valamint a válsághelyzetekre való felkészültségi és reagálási mechanizmusok erősítése, az ellátás biztonságának megteremtése és Európa meghatározó szerepének biztosítása világszinten a minőségre, a biztonságra és a hatékonyságra vonatkozó szigorú normák révén.


A stratégia sokkal több ugyan egy válságreagálási eszköznél, azonban támaszkodik a Covid19-világjárványra adott kezdeti válasz tanulságaira, és ezáltal felkészültebbé és ellenállóbbá teszi az európai gyógyszerágazatot. E mellett konkrét intézkedéseket tartalmaz a gyógyszerek hozzáférhetőségének, elérhetőségének és megfizethetőségének biztosítása érdekében. Támogatja a diverzifikált és biztonságos ellátási láncokat, biztosítva az EU nyitott stratégiai autonómiáját a világban, és előmozdítja a környezetileg fenntartható gyógyszereket. Ezen felül biztosítani fogja, hogy az európai gyógyszerpolitika továbbra is a népegészségügyet szolgálja a tudományos és kereskedelmi átalakulások folyamatosan változó környezetében. Támogatja a betegközpontú innovációkat, és alkalmazkodik a digitális és technológiai változásokhoz.


Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy a koronavírus-világjárvány rávilágított arra, feltétlenül támogatni kell az unió egészségügyi rendszereit, ezzel együtt pedig lehetővé kell tenni  a biztonságos, hatékony és kiváló minőségű gyógyszerekhez, megfizethető áron való hozzáférést. Kitért arra is, az elfogadott gyógyszerstratégia biztosítani fogja, hogy Európa és az európai polgárok továbbra is élvezhessék az ilyen gyógyszerek előnyeit e nehéz gazdasági és társadalmi helyzetben, amellyel az EU-nak jelenleg szembe kell néznie. Egyben felkérte a tagállamokat és az Európai  Parlamentet, hogy támogassák a stratégiát, ami a következő három évben és azt követően kerül bevezetésre.


Mindehhez Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök a következőket tette hozzá, a hatékony és biztonságos gyógyszerek, oltóanyagok és kezelések eddig is segítettek a megbetegedések és az életveszélyes betegségek főbb okainak megszűntetésében.. Ezek a termékek alapvető fontosságúak lesznek az európai polgárok egészségének és jólétének megőrzése szempontjából. A stratégia egyben  támogatja az EU gyógyszeriparát abban, hogy továbbra is versenyképes és innovatív maradjon, miközben  szem előtt tartja  a betegek és egészségügyi rendszerek igényeit.


Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy a most útjára indított stratégiával elinduló munka célja, hogy mindig és minden beteg számára biztonságos és hatékony gyógyszerek álljanak rendelkezésre Unió-szerte megfizethető áron. Az. Európai gyógyszerstratégia megalkotásával az Európai Bizottság eleget tesz azon kötelezettségvállalásának, hogy időtálló és betegközpontú gyógyszeripari környezetet hoz létre, amelyben az uniós ipar innovatív és virágzó lehet és megőrizi vezető szerepét a világban.

Utoljára frissítve: 2020-11-29 20:21:48

További híreink
Fotókat gyűjtenek az egykori Caflish Cukrászdáról
Az egykori pécsi Caflish, később Éva cukrászda belső teréről és a kávégépéről gyűjt fotókat a Janus Pannonius Múzeum
2021-01-27 19:47:49, Hírek, Környezetünk Bővebben
PTE! Kultúrfeszt
Az Irány a PTE! Kultúrfeszt megmutatja, miért jó pécsi egyetemistának lenni. Tíz kar 170 programja várja az érdeklődőket több napon át, közel 300 szereplővel.
2021-01-26 19:58:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nyílt nap online
Az országban elsők között rendezett VR-felületen nyílt napot leendő hallgatói számára a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara decemberben, a következőre janu...
2021-01-26 19:41:24, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A pécsi építési vállalkozók, a beruházók és a lakásukat, házukat felújítók közül mind többen a távhőre való ...
Bővebben >>