. Ma Lukács napja van.
Európai Kóruszeneszerzői Díj pécsi zeneszerzőnek
2017-10-05 11:07:05
 Európai Kóruszeneszerzői Díj pécsi zeneszerzőnek

Európai Kóruszeneszerzői Díj pécsi zeneszerzőnek

A nemzetközi zsűri  döntése alapján a pécsi Balatoni Sándor,  valamint Gyöngyösi Levente és Tóth Péter egy-egy alkotása érdemelte ki az Európai Kóruszeneszerzői Díjat.

Három győztest hirdetett a nemzetközi zsűri, az egész Európából beküldött, összesen 51 kóruszenei szerzemény alkotói közül. Idén a pécsi Balatoni Sándor,  valamint Gyöngyösi Levente és Tóth Péter egy-egy alkotása érdemelte ki az Európai Kóruszeneszerzői Díjat.

Az Európai Kóruszeneszerzői Díjat az AGEC (Arbeitsgemeinschaft Europaeischer Chorverbaende) által hosszú éveken keresztül szervezett „Arany Hangvilla” utódjaként 2011/12 óta a European Choral Association – Europa Cantat (Európai Kórusszvetség – Europa Cantat) szervezi. A 2017/18-as évadban harmadik alkalommal megrendezett versenyre az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat mintegy 40 országban működő tagszervezetei küldhettek be legfeljebb 3-3 pályaművet  két - a cappella és hangszeres kísérettel előadható kórusmű - kategóriában.

Tizenhat ország 17 kórusszervezete 41 zeneszerző 51 művét – közülük 38 az első és 13 a második kategóriában  született - nevezte idén, amely jóval több az előző években benyújtott szerzeményeknél.

Az a cappella kategóriában a zsűri  döntése értelmében megosztott első díjat  ketten vehették át, a pécsi  Balatoni Sándor férfikarra írt Cantate Domino és Tóth Péter Mesedoboz című nőikarra készült darabját találták ugyanis a legjobbnak. Az ítészek a hangszerkíséretes kategóriában Gyöngyösi Levente nőikarra, két hegedűre és kis ütőhangszerekre komponált Jubilate Deo című darabját hirdette ki győztesnek. A nyertes pályaművek 300 eurós díjazásban részesültek, és a 2018. július 27. és augusztus 5. között az észtországi Tallinnban megrendezésre kerülő EUROPA CANTAT fesztiválon nemzetközi kórusok mutatják be őket.

A pécsi születésű és azóta is itt élő Balatoni Sándor Junior Príma díjas orgonista a város egyik legnagyobb zenei reménysége. Immár három esztendeje, 2014 óta a Pius templom orgonistája és karnagya.  Tanít a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán, valamint az Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskolában is. Számos zeneszerzői díjjal büszkélkedhet, műveit bemutatták már Európa  több  országában,  de az Egyesült Államokban és Kínában is.

Utoljára frissítve: 2017-10-05 11:31:53

További híreink
Kákicson tesztelik a rendszert
Aquaprofit Zrt. innovatív fejlesztése vízhiányos térségek, katasztrófa sújtotta övezetek vagy menekülttáborok vízellátását is képes biztonságosan megoldani.
2017-10-16 22:17:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Pécsett zárul a karmesterverseny
Lady Valerie Solti védnökségével október 3-tól erős nemzetközi mezőny méretik meg a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterversenyen a Filharmónia Magyarország szervezésében. ...
2017-10-01 22:04:40, Hírek, Környezetünk Bővebben
Elkészült a prototípus
Napelemes tetőcserepet fejleszt az egyetlen hazai tulajdonban lévő építőipari cég.
2017-09-27 02:48:29, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Kiemelt helyen szerepel a témák között, miként állnak a Botanikus kertek a társadalom és a közjó szolgálatába...
Bővebben >>