. Ma Emma napja van.
Európai összefogás a ritka betegségben szenvedőkért
2017-02-28 22:18:05
Európai összefogás a ritka betegségben szenvedőkért

Európai összefogás a ritka betegségben szenvedőkért

Március 1-jén megkezdik működésüket azok az újonnan megalakult európai referenciahálózatok, amelyek előmozdítják a szakmai együttműködést a ritka betegségek terén.

 

E határokon átnyúló platformok egyedi és innovatív módon teszik lehetővé  a ritka vagy a népesség kis százalékában jelenlevő  komplex betegségek diagnosztizálásával és gyógyításával foglalkozó szakemberek együttműködését. A hálózat magyar tagjai között találjuk az Országos Onkológiai Intézetet, a Semmelweis Egyetemet, a Szegedi Tudományegyetem Szentgyörgyi Albert Klinikai Központját, a Debreceni Egyetemet és a Pécsi Tudományegyetemet.

A most induló 24 tematikus referenciahálózat 26 ország több mint 900, specializált egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltatóját kapcsolja össze, amelyek a csontrendellenességektől kezdve a hematológiai betegségeken át a gyermekrákig és az immunhiányos betegségekig a betegségek széles skálájával foglalkoznak. Az unióban  ilyen módon rendelkezésre álló legnagyobb tudással rendelkező szakemberek ilyen mértékű összefogása évente betegek  azon ezreinek nyújthat esélyt akár a gyógyulásra is, akik az orvostudomány kevéssé feltárt területein igényelnek fokozott és rendkívül specializált egészségügyi ellátást.

Vytenis Andriukaitis, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős európai biztos Belgiumban, a leuveni egyetemi kórházban tartott beszédében egyebek mellett arról szólt,  ő maga is mint orvos gyakran tanúja volt annak, miként  maradtak nem egyszer  magukra, teljes bizonytalanságban, olykor pontos diagnózis és kezelés nélkül a ritka vagy komplex betegségben szenvedők. Kitért arra is, látta a kollégái küzdelmét, ahogy segíteni próbálnak, de miután  nem rendelkeztek elegendő információval, és nem volt lehetőségük együttműködni másokkal, nem tudtak megfelelő gyógymódot találni a baj orvoslására.  Hangsúlyozta, e hálózatok  lehetőséget teremtenek arra, hogy Európa-szerte összegyűjtsék azt a jelentős mennyiségű tudást és szakértelmet, ami jelenleg az egyes országokban szétszórva lelhető fel. E kezdeményezés jó példa arra, hogy egy uniós léptékű együttműködés mekkora hozzáadott értéket jelenthet. Az európai referenciahálózatok segítséget nyújthatnak a ritka betegségben szenvedőknek, és adott esetben életmentő, mindennapjaikat gyökeresen megváltoztató áttöréseket hozhatnak számukra.

Azon betegségek tartoznak a ritka betegség körébe, amelyek tízezer emberből legfeljebb ötöt érintenek. Összesen mintegy 6000–8000 féle ilyen betegséget azonosítottak, amelyek az EU-ban mintegy 30 millió ember életét befolyásolják – közöttük számos gyermekét. A ritka betegségeket sok esetben nem diagnosztizálják, mert vagy teljességgel hiányoznak az ezekkel kapcsolatos tudományos és orvosi ismeretek, vagy nehéz megtalálni a megfelelő szakembereket. A ritka betegségekről rendelkezésre álló ismeretek hiányos és rendszerezetlen volta, valamint az egyes betegségek által érintett páciensek alacsony száma miatt ezen a területen az EU különösen jelentős hozzáadott értéket képviselhet.

Az európai referenciahálózatok a gyakorlatban új, innovatív ellátási modellek, e-egészségügyi eszközök, gyógyászati megoldások és orvostechnikai eszközök kidolgozását fogják biztosítani. Nagyszabású klinikai vizsgálatokkal lendítik majd előre a kutatást, és új gyógyszerek kifejlesztését teszik lehetővé. Méretgazdaságosságot eredményezve, a költséges erőforrások hatékonyabb felhasználása révén növelni fogják a nemzeti egészségügyi rendszerek fenntarthatóságát, és a ritka és/vagy komplex betegségben szenvedők tízezrei számára jelentenek majd előrelépést. Az európai referenciahálózatok működését határokon átnyúló európai távorvoslási eszközök segítik, és számos uniós finanszírozási mechanizmuson keresztül részesülhetnek támogatásban.

Utoljára frissítve: 2017-02-28 22:24:50

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen....
Bővebben >>