. Ma Andrea napja van.
Európai rákellenes terv
2021-02-04 19:30:02
Európai rákellenes terv

Európai rákellenes terv

Az Európai Bizottság rák elleni küzdelemre irányuló terve az európai egészségügy egyik kulcsfontosságú pillére.

Tekintettel az új technológiákra, a kutatásra és innovációra az európai rákellenes terv új uniós megközelítést határoz meg a rákos betegségek megelőzése és kezelése, valamint a rákos betegek ellátása terén. A betegség minden aspektusára kiterjed majd, a megelőzéstől kezdve a rákos betegek és a túlélők életminőségéig, azokra az intézkedésekre összpontosítva, amelyeknél az EU a legnagyobb hozzáadott értéket tudja nyújtani. Az európai rákellenes tervet számos szakpolitikai területet átfogó intézkedések támogatják majd, a foglalkoztatás-, oktatás- és szociálpolitikától, valamint az esélyegyenlőségi politikától kezdve a marketingen, a mezőgazdaság politikán, az energiapolitikán, a környezetvédelmi és az éghajlat-politikán át a közlekedés-, kohéziós és adópolitikáig.

Négy fő cselekvési terület köré szerveződik, tíz kiemelt kezdeményezéssel és több támogató intézkedéssel. Végrehajtása az Európai  Bizottság rendelkezésére álló finanszírozási eszközök teljes skálájának felhasználásával történik. Összesen négy milliárd eurót különítettek el a rák elleni küzdelemre, többek között az uniós egészségügyi cselekvési programból, az Európai horizont programból és a Digitális Európa programból.

Emellett az új technológiák, a kutatás és az innováció támogatása érdekében új Rákkutatási Tudásközpontot hoznak létre a rákkal kapcsolatos tudományos és technikai kezdeményezések uniós szintű összehangolásának elősegítésére. Létrejön egy, a rákgyógyászatbeli képalkotásra vonatkozó európai kezdeményezés, amely támogatni fogja a személyre szabott orvoslás és az innovatív megoldások javítását szolgáló új, számítógéppel támogatott eszközök kifejlesztését. „A rákos gyermekek segítésére irányuló kezdeményezés” révén különös figyelmet fordítanak majd a gyermekekre annak biztosítása érdekében, hogy gyors és optimális korai felismerést, diagnózist, kezelést és gondozást lehessen biztosítani számukra. Ezen felül 2021-ben a rák elleni küzdelemmel kapcsolatos egyenlőtlenségeket is nyilvántartásba veszik.

Mint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta, 2020-ban, miközben mindannyian küzdöttünk a Covid19-világjárvány ellen, sokan csendes harcot vívtak a rák ellen. Tavaly e betegség miatt 1,3 millió európai polgárt vesztette életét, és sajnos az esetek száma emelkedik. Ez az oka annak, hogy az európai rákellenes terv megszüleésének. A rák ellen küzdők harca a mi harcunk is Európában.

Mindehhez Margarítisz Szhinász, az Európai Bizottság alelnöke a következőket tette hozzá, eleget téve az Európai Bizottság egyik legfontosabb ígéretének, olyan, emberközpontú rákellenes tervet dolgoztak ki, ami a betegség minden aspektusával - megelőzés, diagnózis, kezelés és a túlélési esélyek - foglalkozik. Ez egy egyedülálló terv, mivel »az egészségügyi szempontok érvényesítése minden szakpolitikában« megközelítésen alapul, ami valamennyi területet összefogja egy közös cél, a rák elleni küzdelem érdekében. Bár az egészségről szól, mégis túlmutat az egészségpolitikán. A társadalom egészére kiterjedő erőfeszítés.

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos pedig annak a véleményének adott hangot, hogy mindenek előtt az emberekről van szó, az ellenálló képességük megerősítéséről, valamint a rák olyan betegségként való kezeléséről, ami leküzdhető és leküzdendő. Egy erős európai egészségügyi unióban pedig a polgárok rákbetegségek elkerülése érdekében hozzáférhetnek a korai szűréshez és diagnózishoz, és mindenki magas színvonalú ellátásban részesülhet a bejárandó út bármely szakaszában. Ezt kívánja a most elkészült rákellenes tervvel az Európai Bizottság megvalósítani, konkrét javulást biztosítva a rákkezelés terén a következő években.

Utoljára frissítve: 2021-02-04 19:31:43

További híreink
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben
A versek veszik birtokba a várost
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
2024-04-09 21:59:42, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>