. Ma Márk napja van.
Exponált stációk
2016-05-12 14:26:14
Exponált stációk

Exponált stációk

Pécsett a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályán fotók felhasználásával összeállított vándorkiállítás látható Lourdes-i keresztút címmel, ami Jézus kínszenvedésétől feltámadásáig zajló eseményeket örökíti meg.

A keresztút fehér márvány szobrairól a művésznő, Maria de Faykod saját maga készített fotósorozatot, amelyet Franciaországban több ezren tekintettek meg. A fotókiállítást  Esztergom után látható Pécsett. A tárlat Európa több országában járt már, Franciaországban több tízezren tekintették meg.

A Pireneusok lábánál fekvő Lourdes a világ egyik legjelentősebb katolikus zarándokhelye. A fotókon Maria de Faykod szobrászművész Lourdes-i Keresztút című alkotása látható, a felvételeket maga művésznő készítette.

Maria de Faykod magyar születésű, francia állampolgár. Tehetsége már nagyon korán megmutatkozott, 14 évesen megkapta első megrendeléseit. Politikai menekültként érkezett Franciaországban, s 1975-ben telepedett le Párizsban, ahol 1978-ban a Nemzeti Képzőművészeti Akadémián kezdte el tanulmányait. Ezzel egy időben filozófiát és metafizikát tanult a Sorbonne-on. Három éven át -1985-től 1988-ig - a párizsi Gallery de Faykod-ban állította ki munkáit.  A provance-i Aupsban  1988-ban telepedett le. Itt nyitotta meg szabadtéri múzeumát 1996 júliusában.

A Pécsett fotókon látható, a művész legismertebb munkája a tizenhét stációból álló Lourdes-i Keresztút, amelynek szobrai tökéletes harmóniát alkotnak a természettel, elmélkedésre ösztönöznek az időtlen térben. A krisztusi szenvedés és feltámadás misztériumának elmélyítésének reményében gyökerező újszerű, több mint száztonnányi carrarai márványból készült monumentális mű 2003-2008 között készült. Érdekessége, hogy 17 állomásból áll a hagyományos 14-el szemben, ugyanis a művész  azt is szerette volna, hogy a kegyhelyre látogatók utolsó állomásként ne Jézus halálát lássák. E gondolat jegyében  további három stációval egészítette ki a kompozíciót, jelezvén, a feltámadás jelenti számára a keresztút és a szenvedéstörténet végét.

- Életünk és kultúránk része, hogy a keresztutakat ismerjük, járjuk és szeretjük – adott hangot véleményének  Udvardy György pécsi megyéspüspök a „Lourdes-i keresztút" című fotókiállítás kapcsán. - Nem gondoljuk, hogy ez tőlünk idegen, de azt sem, hogy azért járnánk újból és újból, mert hátha egyszer más lesz a vége. Pontosan tudjuk, a szenvedés útja, az ember útja mindig ugyanaz. Azért kedvesek számunkra a stációk, mert a mi életünket jelenítik meg, az ítélkezésünket és elítéltetésünket, a bukásunkat, másodszori bukásunkat, a társakat vagy éppen a magányt, meg azokat, akik nem értenek és mégis siránkoznak, aztán a megaláztatást, a teljes magányt, és a megfeszítettséget. Ez mind, mind mindannyiunk életének része. Ezek a fotók azt is megjelenítik, hogy a keresztútban Isten és ember egyszerre van jelen. Kézzelfogható, de légies. Ez az a fajta légiesség, ami alig-alig tetten érhető.

 

A kiállítás május 11. és  június 26. között tekinthető meg.

Utoljára frissítve: 2016-05-12 14:27:19

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Húsvétvasárnap kell majd a nyári időszámításra átállni, és ennek a sok negatív következménye mellett van egy k...
Bővebben >>