. Ma Andrea napja van.
Fedák Sári alakját idézik meg Pécsett
2018-02-25 22:54:46
Fedák Sári alakját idézik meg Pécsett

Fedák Sári alakját idézik meg Pécsett

A budapesti Nemzeti Színház vendégjátékaként a Pécsi Harmadik Színházban látható február 26-án és 27-én este a Fedák Sári alakját felidéző egyszemélyes darab, ami Pécsett jubilál az 50. előadással.

Rajongtak érte Pesttől New Yorkig. Ő volt A Primadonna. Megjárta a csúcsokat és a poklot. Méltán ünnepelték, majd méltatlanul félreállították.

-Előadásunk azzal a céllal jött létre, hogy felelevenítsük a XX. század egyik legnagyobb magyar színésznőjének emlékét, megismertessük a közönséggel nem mindennapi életének részleteit, és igazságot, valamint elégtételt szolgáltassunk személyének mindazért a méltánytalanságért, amelyben ez a kivételes művésznő részesült – mondja Dávid Zsuzsa rendező. – Soha meg nem bocsájtható bűne a II. világháború utáni politikai  rendszernek, hogy Fedák Sárit méltatlan és bizonyítatlan vádak miatt börtönbüntetésre ítélték. Mikor végleg kiderült számára, hogy a színpadra nincsen visszaút, teljesen összeomlott és ez az állapot okozta idő előtti halálát. Szeretnénk ezzel az esttel az emlékezésen túl azt is elérni, hogy Fedák Sárit nyilvánosan rehabilitálják, ne terjedjenek tovább személyéről hamis és igazságtalan pletykák, légből kapott állítások. Lássuk végre ezt a nagy művészt igaz valójában, minden nagyszerű emberi tulajdonságával, hibáival, gyarlóságaival együtt.

Az emlékest anyagát a rendező és Szűcs Nelli közösen állította össze, részben Fedák Sári leveleiből, emlékiratából, az Útközben és a  Te csak most aludjál, Liliom... című könyvből, részben egyéb megemlékezésekből, a Színháztörténeti Intézet anyagaiból és régi Színházi Élet folyóiratokból. Elhangzanak dalok is leghíresebb szerepeiből, ezekkel is felidézve a magyar operett nagyasszonyának alakját, akinek rendkívüli személyisége, kivételes egyénisége végérvényesen nyomot hagyott valaha volt színházi életünkben.

Külön érdekessége a produkciónak, hogy a Fedák Sárit elénk varázsoló Jászai-díjas, érdemes művész Szűcs Nelli is Beregszász szülötte, gyökerei ehhez a városhoz kötik, csakúgy, mint nagy elődjét.

Utoljára frissítve: 2018-02-25 22:55:22

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>