. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Felavatták a Jubileumi Ligetet
2017-11-20 03:03:38
Felavatták a Jubileumi Ligetet

Felavatták a Jubileumi Ligetet

Ünnepi keretek között mutatták be  a pécsi akadémikusokról szóló kötetet a Pécsi Tudományegyetemen, melyet követően elhelyezték a Rektori Hivatal  épülete előtt a Jubileumi Időkapszulát, míg  Tüskésréten felavatták és megáldották a 650 facsemetéből álló Jubileumi Ligetet.


A  650 éves egyetemalapítási ünnepségsorozat  részeként újabb hat újdonságot mutattak be, s avattak fel a hét végén úgy mint a Pécsi Tudományegyetem  Rektori Hivatalában az Akadémikusok Falát, a Jubileumi Vitrint, a Szenátusi Plasztikát. Az épület előtt a Jubileumi Időkapszulát helyezték el, míg  Tüskésréten a 650 facsemetéből álló Jubileumi Ligetet avatták fel, valamint  bemutatták a pécsi akadémikusokról szóló kötetet.


Ezentúl a Rektori Hivatalban  az Akadémikusok Falán lesznek olvashatók  a Pécsi Tudományegyetemhez és annak valamennyi jogelődjéhez kötődő magyar akadémikusok nevei. A légies, finom és különleges hatású   falon  avatásuk időpontjának sorrendjében tüntették fel őket, az aranybetűs névsor pedig egy üvegtáblára került, ami mögött egy 24 karátos aranyból készült táblát helyeztek el, amelyen kisebb aranynégyzetek törik meg és sugározzák tovább a fényt. A „fal” a Művészeti Kar alkotóinak munkája, melyet Nagy Márta keramikusművész vezetett és fogott össze.


 Eddig egy egyetem sem szedte kötetbe akadémikusait, a pécsi az első, amelyik erre vállalkozott. A Szilágyi László szerkesztésében  napvilágot látott A pécsi egyetemek MTA-tagjai (1921–2017) című kötet öt korszakba rendezve sorolja fel az akadémikusokat. Szerepelnek benne  olyanok is, akik Pécsről indultak, de már nem itt lettek akadémikusok; illetve olyanról is olvashatunk közöttük, aki nemcsak a Pécsi Tudományegyetem, de már az Erzsébet Tudományegyetem létrejötte előtt is akadémikus volt.


Különleges  plasztika díszíti ezentúl a Rektori Hivatal Szenátusi Termét. Tóth Zsuzsanna szobrászművész egy sötétkék mezőt  hozott létre a nagy elnyújtott kör alakú asztal közötti térben, amelyen a pécsi egyetem minden egyes esztendejét egy-egy Anjou-liliom jelzi.


Tüskésréten  pedig  a 645 fa mellé, az egyetem jubileumi éve előtt tisztelegve még ötöt ültettek el – négy platánt és egy mandulát -,  s itt adták át az Élet Fája-díjat is, amelyet idén a PTE Janus Pannonius Közgazdaságtudományi Szakkollégiumának ítélték oda.

(Fotó: Csortos Szabolcs)

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
Bővebben >>