. Ma Gedeon napja van.
Fellépés a választások befolyásolása ellen
2018-10-25 22:11:27
 Fellépés a választások befolyásolása ellen

Fellépés a választások befolyásolása ellen

Az Európai Parlament képviselői arra szólítják  fel a Facebookot, engedélyezze, hogy az uniós szervek teljes körű vizsgálatot végezhessenek, melynek keretében felmérhetik a vállalat adatvédelmi rendszerét, ezen belül is kiemelten a  személyes adatok védelmére tett intézkedéseket.

Mint Claude Moraes brit szocialista képviselő,  az állampolgári jogi bizottság elnöke elmondta, globális problémával áll szemben az unió, ami máris éreztette hatását a különböző európai népszavazások és választások eredményeiben. Kitért arra is, hogy a képviselők által megfogalmazott állásfoglalás felsorolja a szükséges lépéseket, beleértve a Facebook független auditját, a saját versenyjogi szabályozásunk frissítését, és a további intézkedéseket a választások biztonsága érdekében. Hangsúlyozta, elkerülhetetlen volt ez a szigorú fellépés, nem pusztán az internetes platformok iránti bizalom helyreállítása miatt, hanem az állampolgárok magánéletének védelme és a demokratikus rendszerbe fektetett bizalom fenntartása érdekében is.

Ez év elején derült fény arra, hogy illetéktelenek 87 millió Facebook-felhasználó adatait szerezték meg és használták fel illegálisan. A képviselők szerint a Facebook ezzel nem csak az uniós polgárok bizalmával élt vissza, hanem az uniós jogot is megsértette, ezért fontosnak tartják, hogy a  Facebook az uniós adatvédelmi törvényekkel harmonizálja a rendszerét. A Cambridge Analytica által megszerzett adatokat politikai célokra használhatták fel a brexit szavazás mindkét térfelén, és az Egyesült Államok 2016-os elnökválasztása során. Éppen ezért sürgős fellépésre van szükség az európai választások manipulálását célzó kísérletek ellen, és olyan választási szabályozásra van szükség, ami szembenéz a digitális valósággal.

A közösségi médián várható befolyásolás megakadályozása érdekében fontos a hagyományos, offline választási biztosítékok alkalmazása az online környezetben. Szabályokat kell létrehozni  a választási kiadások átláthatósága és korlátozása érdekében, a kampánycsend betartatása és a jelöltekkel való egyenlő bánásmód  érdekében. E mellett a fizetett online politikai hirdetések és megrendelőjük egyértelmű felismerhetőségét és beazonosíthatóságát  is biztosítani kell.

 

Be kell tiltani a választási célú profil létrehozását,beleértve a politikai irányultságot felfedő, online magatartáson alapulókat is. A közösségi média-platformok pedig  jelöljék meg a „zombigépek” által megosztott tartalmakat, gyorsítsák fel a hamis felhasználói fiókok törlését, és független tényellenőrzőkkel és tudományos szakemberekkel együttműködve kezeljék a hamis információkat. A tagállamoknak pedig lehetővé kellene tenni, hogy  az Eurojust segítségével kivizsgálhassák a külső erők feltételezett kártékony tevékenységét az online politikai térben.
 

Utoljára frissítve: 2018-10-25 22:12:26

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A leendő magyar űrhajóssal is találkozhatnak az érdeklődők a Csillagászati Héten Pécsen a Zsolnay Negyedben.
Bővebben >>