. Ma Gedeon napja van.
Feltérképezik a Duna ökológiai folyosóját
2017-03-04 06:16:12
Feltérképezik a  Duna ökológiai folyosóját

Feltérképezik a Duna ökológiai folyosóját

Közel egy évtizede szorosan együttműködik a Duna menti hazai és külföldi természetvédelmi szervezetekkel  a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.

Ennek keretében már két, lezárult  nemzetközi pályázatban is részt vettek.   A napokban ismét részesei váltak egynek, a Duna Transznacionális Programban  elnyert források felhasználásával ugyanis egy újabb, két és fél évre szóló projekt vette kezdetét  DANUBEparksCONNECTED címmel.  A projekt nyitó eseményét a németországi Ingolstadtban tartották.

A  projekt elsődleges  célja, hogy elmélyítse a kooperációt nemcsak a természetvédelmi szereplők között, de a területen dolgozó más érintettekkel, vízügyi szervezetekkel, erdészetekkel, hajózási szakemberekkel  is. Az elkövetkező  két és fél évben több területen indulnak a természetvédelemmel kapcsolatos programok.

Lesz olyan, ami a dunai szigetekkel foglalkozik, bár a folyó medrének természetes alakulását a szabályozási munkák gyakorlatilag megszüntették, még a mai napig is formálódnak kisebb szigetek, zátonyok, amelyek aztán természetes úton benövényesednek. Ezek felmérése a  Duna teljes hosszában  megtörténik.  Ezek a  természetes állapotú, úgynevezett „vad” szigetek ugyanis  gyakorlatilag egyfajta ökológiai folyosót is alkotnak. A felmérés célja a természeti értékek leltárán túl annak megállapítása is, hogy milyen módon lehet hosszabb távra is megőrizni ezen szigetek háborítatlanságát, továbbá önkéntesek bevonásával a szigeteken felhalmozódó szemét összegyűjtésére is sor kerül.

A szigetek  felmérése mellett  a másik fő eleme a pályázatnak a madarak és a denevérek védelme. Míg az előbbiek esetében a hullámtéren található elektromos vezetékek madárbaráttá tétele a cél,  addig a denevérekről egy átfogó felmérés készül az élőhelyeikről, amelyek  a kulcsfontosságúak a Duna mentén élő    populációk számára.  

A projekt céljai között szerepel még,  hogy a  Duna mente természetvédelmi értékeit minél közelebbről megismertessék   az emberekkel. Ennek érdekében  például közös kerékpártúrák szervezése szerepel a tervek között.

A pályázat koordinálását az ausztriai Donau-Auen Nemzeti Park vállalta, mellettük még 15 projektpartner dolgozik a megvalósításán. A projekt teljes költségvetése több mint  3 millió euró, ebből a Duna-Dráva Nemzeti Park  Igazgatósága  csaknem kétszázezer euróval gazdálkodhat.

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen.
2024-03-24 17:36:35, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsett rendezik meg a Tervezz te is ökoházat! országos verseny döntőjét.
Bővebben >>